Evakuacija civila iz Hersona i Nikolajeva; IAEA: Nuklearka bezbedna uprkos granatiranju

Najteže borbe vode se u Donbasu. Kijev i Moskva i dalje se međusobno optužuju za grantiranje najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je zaporoška nuklearka bezbedna uprkos ponovnom granatiranju tokom vikenda koje je izazvalo "veliku štetu", kao i da ključna oprema nije oštećena.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je članice NATO da zaštite ukrajinske nuklearke od, kako je rekao, "ruske sabotaže", dok je direktor ruske agencije za atomsku energiju "Rosatom" upozorio da postoji rizik od nuklearne nesreće u Zaporožju.

Ukrajinske vlasti počele su da evakuišu civile iz oblasti Hersona i Nikolajeva, iz kojih su se nedavno povukle ruske snage, javlja AP. Stanovnicima dva južna regiona savetovano je da se presele u bezbednije oblasti u centralnim i zapadnim delovima zemlje.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je članice saveza da nastave da pomažu Kijevu jer će, naveo je, "svi platiti visoku cenu" ako se dozvoli Moskva da pobedi. Luksemburg je najavio da će poslati oklopna vozila u Ukrajinu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike