EU uvela nove sankcije Iranu ali Revolucionarna garda zasad nije teroristička organizacija

Ministar kulture Mohamed Mehdi Esmaili i ministar obrazovanja Jusef Nuri stavljeni su na listu sankcionisanih, između ostalih. Njima su zabranjena putovanja i zamrznuta im je imovina u EU.

Na crnoj listi se nalazi i nekoliko predstavnika iranske Revolucionarne garde, uključujući zamenika šefa Alija Fadavija, kao i nekoliko regionalnih tužilaca i direktora zatvora. 

Na listi pravnih lica koja su sankcionisana po novom zakonu nalazi se i policijski institut povezan sa iranskim agencijama za sprovođenje zakona.

EU je uvela sankcije protiv ukupno 196 pojedinaca i 33 pravna lica, uključujući moralnu policiju, šefove Revolucionarne garde i državne medije.

Prošlog septembra u Iranu su izbili masovni protesti posle smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru, koju je moralna policija uhapsila zbog nepropisnog nošenja marame.

Poslednjih meseci u EU se razbuktala i debata o Iranskoj revolucionarnoj gardi – da li je  teroristička organizacija ili ne.

Između ostalih, Nemačka i Holandija su se zalagale da Revolucionarna garda bude proglašena – terorističkom.

Ipak: 

"Za sada nemamo pravnu osnovu za to u EU", rekla je nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok.

Tokom sastanka ministara spoljnih poslova, protivnici iranske vlade protestovali su u Briselu, tražeći, između ostalog, oštrije sankcije Iranskoj revolucionarnoj gardi. 

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike