EU u deklaraciji potvrdila nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

U dokumentu, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, podvlači se da je evropska perspektiva u zajedničkom strateškom interesu i ostaje strateški izbor EU.

"EU ponovo potvrđuje svoju posvećenost procesu proširenja i odluke o tome donosiće na osnovu kredibilnih reformi partnera, fer i rigoroznog uslovljavanja i principa zasluga. Dodatno ćemo intenzivirati naš zajednički angažman kako bismo napredovali u političkoj, ekonomskoj i društvenoj transformaciji regiona, istovremeno priznajući napredak koji je postigao Zapadni Balkan," ističe se u Deklaraciji.

Takođe se pozdravlja privrženost partnera sa Zapadnog Balkana važnosti demokratije, osnovnih prava i vrednosti i vladavine prava, kao i istrajavanju u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, podršci dobrom upravljanju, ljudskim pravima, ravnopravnosti polova i prava manjina, kao i jačanju civilnog društva.

EU podseća da je ona daleko najvažniji partner u regionu, glavni investitor i donator, i da obim i raspon ove podrške, koja je bez premca, mora biti u potpunosti prepoznata i naglašena od strane partnera u njihovoj javnoj raspravi i komunikaciji, navedeno je u dokumentu.

EU u potpunosti podržava posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana inkluzivnoj regionalnoj saradnji i jačanju dobrosusedskih odnosa, uključujući sa članicama evropskog bloka.

"Dalje, nužni su odlučni napori za podsticanje pomirenja i regionalne stabilnosti, kao i za pronalaženje i sprovođenje konačnih, inkluzivnih i obavezujućih rešenja za bilateralne sporove i pitanja iz prošlosti, u skladu sa međunarodnim pravom i utvrđenim principima, uključujući Sporazum o sukcesiji kao i preostale slučajeve nestalih osoba i pitanja ratnih zločina", ističe se u predlogu Deklaracije.

U ovom dokumentu se naglašava podrška naporima specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu, očekujući konkretan napredak u potpunoj normalizaciji odnosa među njima, što je ključno za stabilnost i razvoj celog regiona te osiguralo njihov evropski put.

Zajednički rad sa EU jasan je znak strateške orijentacije njenih partnera sa Zapadnog Balkana.

"Stoga ponavljamo naše očekivanje da će partneri dodatno produbiti saradnju u oblasti Zajedničke spoljne i bezbednosne politike (ZSBP) i postići opipljiv i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa spoljnopolitičkim stavovima EU i delovati u skladu sa tim, uključujući i pozicije na međunarodnim forumima kao važan deo njihovog evropskog puta", navodi se u predlogu Deklaracije.

Zemlje Zapadnog Balkana i status kandidata za članstvo u EU

U ovom dokumentu se ističe da EU i Zapadni Balkan dele brojne bezbednosne izazove koji zahtevaju koordinisane akcije.

EU i zemlje Zapadnog Balkana se obavezuju da ojačaju saradnju u borbi protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji, koje potiču naročito od aktera iz trećih država nastojeći da potkopaju evropsku perspektivu regiona.

EU pozdravlja konstruktivnu saradnju zemalja regije u suočavanju sa migracijama, iskazujući spremnost da nastavi svoje angažovanje i ojača podršku.

EU i zemlje Zapadnog Balkana ukazuju i na važnost partnerstva u borbi protiv pandemije koronavirusa. Evropski blok je dosada pomogao državama regiona sa 3,3 milijardi evra i 2,9 miliona vakcina, i spremna je da dodatno poboljša pristup vakcinama, dijagnostici i terapiji.

EU je pokrenula i Ekonomski i investicioni plan (EIP) i objavila smernice za primenu Zelene agende za Zapadni Balkan, koja predviđa značajan investicioni paket od oko 30 milijardi evra za region u narednih sedam godina, koji uključuje devet milijardi bespovratnih sredstava.

Ukazuje se da su potrebni dalji i odlučni napori lidera Zapadnog Balkana kako bi ispunili svoju obavezu uspostavljanja zajedničkog regionalnog tržišta, što je dogovoreno na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji 2020.

U predlogu Deklaracije se ukazuje i da terorizam, radikalizacija i organizovani kriminal i dalje predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju EU i celom regionu. U tom kontekstu, neophodne su odlučne mere za suzbijanje organizovanog kriminala, posebno trgovine i krijumčarenja ljudi, pranja novca i uzgoja droga.

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je u dvodnevnu posetu Sloveniji, gde će učestvovati Samitu Evropska unija–Zapadni Balkan u okviru kojeg će i biti doneta deklaracija.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар