EU otvara pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Konačna odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom trebalo bi da bude usvojena takozvanom pisanom procedurom do srede, jer fizičkih sastanaka minstara i lidera EU nema zbog epidemije korona virusa.

O otvaranju pregovora i politici proširenja trebalo bi da utorak preko video konferencije razgovaraju ministri evropskih poslova, a odluku bi trebalo da potvrde i šefovi država i vlada EU.

Odluka kojoj se više pita do sada usprotiivia Francuska, ali i Holandija i neke druge zemlje u slučaju Albanije, konačno će biti doneta ove nedelje.

Pariz i Hag ublažili su stavove nakon usvajanje nove metodologije proširenja koju je Evropska komisija predložila u februau i najnovijeg pozitivnog izveštaja o reformama u ove dve zemlje.

Poslednja prepreka za konsenzus bilo je insistiranje Bugarske i Grčke da se u tekst odluke unesu i stavovi vezani za prava grčke manjine u Albaniji, odnosno poštovanje Prespanskog sporazuma i dogovora o dobrosusedskim odnosima između Sofije i Skoplja.

Nacrt odluke ne određuje rokove za održavanje prve međuvladine konferencije, već navodi da će se to desiti "čim Evropska komisija pripremi pregovarački okvir."

Albanija je međutim dobila i dugu listu uslova u oblasti vladavine prava koju treba da ispuni pre održavanja prve međuvladine konferencije.

Lista uključuje sprovođene reforme izbornih zakona, transparentno finansiranje političkih partija i kampanja, nastavak pravosudne reforme, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, mere protiv pranja novca.

Rešavanje problema neosnovanih zahteva za azil albanskih građana u EU i izmene zakona o medijima su takođe među očekivanim reformama o kojima će izvestiti Evropska komisija zajedno sa predstavljanjem pregovaračkog okvira za Albaniju, navodi se u nacrtu odluke Saveta EU.

Savet EU je i zvanično podržao novu metodologiju proširenja koju je u februaru iznela Evropska komisija, navodeći da proces treba da bude "predvidljiviji, kredibilniji, dinamičniji i politički vođen, zasnovan na objektivnim kriterijumima, strogom pozitivnom i negativnom uslovljavanju i reverzibilnosti. "

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike