EU osniva „evropsku novinsku redakciju“

Tijeri Breton rekao je da će prva evropska redakcija omogućiti novinarima da zajedno izveštavaju o EU, kao i podstiče duh saradnje.

Naveo je da je uveren da se tim projektom jača evropski informacioni prostor i povećava građanima pristup visokokvalitetnim informacijama.

Prema podacima Evropske komisije iz sredstava za podsticaj projekta biće ponuđeni i kursevi, kao i višejezični sajt sa izabranim tekstovima novinskih agencija o temama vezanim za EU.

U taj projekat, pod koordinacijom nemačke agencije DPA, uključene su novinske agencije AFP (Francuska), ANSA (Italija), Ađerpres (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA ( Bugarska), EFE (Španija), Europa Pres (Španija), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Severna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka).

Primena projekta počeće u januaru, a očekuje se da će integrisana redakcija početi sa radom sredinom iduće godine.

Projekat je izabran nakon otvorenog poziva za dostavljanje predloga u vrednosti od 1,76 miliona evra.

Predsednik Asocijacije evropskih agencija (EANA) i direktor austrijske agencije APA Klemens Pig istakao je da se radi o projektu koji treba da pojača izveštavanje EU.

Naglasio je da su modeli saradnje u medijima sve važniji.

"Kada 16 novinskih agencija iz 15 zemalja u Briselu koriste zajedno redakciju, sa svojim nacionalnim gledištima na Evropu, od toga profitiraju svi. Zahvaljujući tim umrežavanjem raste novinarski kvalitet", istakao je direktor DPA Peter Kroš.

Dodao je da je u ovom projektu posebno važno što su svi partneri izrazili privrženost slobodnom i nezavisnom novinarstvu.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике