EU: Investicioni plan za Zapadni Balkan vredan je 30 milijardi evra

Nakon što je otkazana konferencija za medije predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i francuskog predsednika Emanuela Makrona, koja je trebalo da bude posvećena Zapadnom Balkanu, visoki EU zvaničnik je poručio da je na sastanku "jasno i nedvosmisleno ponovljena evropska perspektiva Zapadnog Balkana i budućnost regiona u Evropskoj uniji".

On je novinarima u Briselu preneo poziciju Evropskog saveta o tome da je "rat u Ukrajini stavio proširenje EU u fokus" i objasnio da to znači napredak u pristupnom procesu kroz reforme, jačanje integracija, ali i rešavanje bilateralnih i reginalnih sporova poput normalizacije odnosa Beograda i Prištine i unutrašnje političke krize u BiH.

"To takođe znači da pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba da počnu bez odlaganja, što je apsolutni prioritet, kao i rešavanje bilateralnih pitanja između Bugarske i Severne Makedonije", dodao je EU zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

EU zvaničnik je dodao da su na sastanku u Briselu lideri EU i Zapadnog Balkna razgovarali o inicijativi formiranja evropske političke zajednice kao političke platforme na kojoj bi učesnici mogli da održavaju razmenu i koordinaciju širom evropskog kontinenta.

"EU će nastaviti da pruža podršku regionu, uključujući i da mu pomogne da se suoči sa izazovima koji proizilaze iz rata u Ukrajini, na primer povezujući ih sa inicijativama EU za bezbednost hrane i energije, podržavajući ih u jačanju sajber bezbednosti, rešavanju hibridnih pretnji i dezinformacija", poručeno je iz Evropskog saveta.

Dodaje se i da će Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti do 30 milijardi evra investicija za pomoć regionu u ekonomskom oporavku i približavanju EU, kao i u realizaciji projekata koji poboljšavaju povezanost i otpornost regiona.

Visoki EU zvaničnik zaključuje da su lideri EU i Zapadnog Balkna na sastanku u Briselu izrazili podršku narodu Ukrajine i složili se da nastave sa redovnim sastancima i angažmanom.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike