Erdogan: Grčki premijer Micotakis za mene više ne postoji

Redžep Tajip Erdogan je nakon sednice kabineta rekao da su se saglasili da ne uključuju treće zemlje u spor sa Micotakisom, prenosi Rojters.

"Uprkos tome, prošle nedelje je bio u poseti SAD i razgovarao u Kongresu i upozorio ih da nam ne daju F-16", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Erdogan je rekao da Micotakis za njega više ne postoji.

"Nikada neću pristati da se sretnem sa njim. Nastavićemo put sa časnim političarima", naveo je Erdogan.

Turska i Grčka su u sukobu oko niza pitanja kao što su pomorske granice, obim njihovih kontinentalnih pojaseva, vazdušni prostor i Kipar.

Tokom posete Sjedinjenim Državama, gde se prošle nedelje sastao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i visokim američkim zvaničnicima, Micotakis je rekao da će Grčka započeti procedure za kupovinu borbenih aviona F-35 od Sjedinjenih Država do 2030. godine.

Posle Erdoganovih primedbi, portparol grčke vlade Đanis Oikonomu je odgovorio da Micotakis brani prava Grčke i međunarodno pravo i da se spoljna politika Grčke zasniva na njenim savezima.

"Nećemo ulaziti u kontraargumentaciju sa turskim rukovodstvom. Naša politika je politika principa", saopštio je portparol grčke vlade.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike