Epidemiolog objašnjava kakvi su simptomi kod majmunskih boginja i šta ne bi trebalo da radite

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević kaže da je u većini slučajeva obolevanja od majmunskih boginja period inkubacije od 6 do 13 dana, a ponekad i 21 dan.

"Kreće sa groznicom, povećanom temperaturom, malaksalošću, bolom u leđima, da bi jedan do pet dana od pojave simptoma krenule karakteristične čvrste promene, bubuljice, tzv. makule i papule, koje zatim postaju plikovi koji se zagnoje. Promene liče na one kod obolelih od velikih boginja", objašnjava dr Begović Lazarević.

Osim seksualnim putem, majmunske boginje se prenose i preko respiratornih kaplljica, ali kontakt sa telesnim tečnostima i sadržajima promena na koži mora biti produžen.

U praksi, prenose se korišćenjem istog veša, posteljine, garderobe. "Potrebno je oprezno ponašanje, i nemenjanje puno partnera, jer to predstavlja rizik", ističe epidemiolog.

Imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Marković kaže da su u priličnoj meri zaštićeni oni koji su nekada primili vakcinu protiv velikih i malih boginja.

"Postoje i vakcine druge i treće generacije koje mogu da se koriste, nisu široko dostupne, ali ako bude potrebno – moći ćemo da reagujemo", rekao je prof. dr Marković.

Institut za javno zdravlje "Batut" saopštio je da je u Srbiji registrovan prvi importovani slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, navodi se na sajtu "Batuta".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike