Eparhija raško-prizrenska: Crkva nije dužna da traži dozvolu za liturgiju u svom hramu

"Proslava praznika Vaznesenja Hristovog u hramu Hrista Spasa u centru Prištine, koji je u vlasništvu SPC stoga ne može i ne sme da se tretira kao političko pitanje, kao što se tako ne mogu posmatrati ni obredi koje vrše predstavnici drugih verskih zajednica u svojim verskim objektima", naglašava se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Ističe se da je Hram Hrista Spasa upisan u katastru, nalazi se na zemljištu koje se po katastarskim podacima vodi na SPC (o čemu svedoče validni katastarski izvodi), a ne Univerziteta u Prištini, koji godinama uporno i bez ikakve pravne osnove pokušava da ukloni ovaj hram koji odgovorne na Univerzitetu valjda podseća na 40.000 Srba u Prištini koji su proterani nakon završetka oružanog sukoba 1999. god i čija je imovina u više slučajeva i dalje bespravno uzurpirana.

Eparhija ukazuje da ne postoji bilo koji pravno validan akt koji negira imovinska prava SPC nad ovom crkvom, niti taj objekat smatra nelegalnim i stoga crkva nije dužna po zakonu da traži bilo kakvu dozvolu za vršenje verskih obreda na svojoj imovini.

"Episkop Teodosije nije održao politički skup"

"Episkop Teodosije nije održao politički skup, već je odslužio svetu liturgiju na kojoj je pozvao na mir i toleranciju u našem još nezavršenom hramu koji je godinama na meti albanskih ekstremista koji su ga nekažnjeno palili, skrnavili, napadali, pretvarali u javni toalet i deponiju smeća, što je na sramotu posebno grada Prištine i Univerziteta, čiji zvaničnici redovno traže uklanjanje ovog hrama, dok se političari takmiče u jeziku mržnje i uvredama na račun SPC", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je služenje verskih objekata u još nezavršenim hramovima sasvim uobičajeno u praksi SPC, jer hram na osveštanim temeljima predstavlja sveto mesto.

"Nametati crkvi obavezu da traži bilo kakvu dozvolu za vršenje verskih obreda unutar svojih hramova ne predstavlja samo kršenje civilizacijskih normi u poretku uspostavljenom nakon Drugog svetskog rata, već i pravnih propisa koje su donele upravo vlasti u Prištini i koji su i dalje važeći. Stoga, oni koji bi da se javno pozivaju na propise kako bi njima pokušali da prikriju otvorenu mržnju i diskriminaciju prema jednoj verskoj zajednici, te iste propise prvo treba da pročitaju", ističe Eparhija raško-prizrenska.

Ukazuje se da vlasti u Prištini već pet godina ne sprovode sudsku presudu povodom manastira Visoki Dečani i da zato javna pozivanja na sudske postupke koji su u toku i nemaju nikakvo dejstvo na vlasništvo crkve mogu samo da poruče da je na Kosovu primena pravde selektivna kada je u pitanju SPC.

SPC stoji čvrsto na temelju da sve crkve i verske zajednice moraju da imaju zagarantovano pravo da nesmetano vrše svoje verske obrede u objektima koji su u njihovom vlasništvu.

Parole mržnje otvorene pretnje

Kao poseban skandal navodi se i da je na vratima jednog verskog objekta ispisana parola mržnje, što u tom slučaju u Eparhiji smatraju otvorenom pretnjom.

Od kosovske policije očekuju da počinioce te otvorene pretnje prema verskoj zajednici, odmah pronađe i preda tužilaštvu na dalje postupanje.

Takođe, kako se dodaje u saopštenju, zahteva se da se taj akt proglase onim što jeste – širenjem verske i nacionalne mržnje i otvorenom pretnjom, umesto da se kao do sada ovakve neskrivene pretnje proglašavaju vandalizmima ili uništenjem imovine kako bi se prikrile razmere mržnje i diskriminacije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje u tom društvu vladaju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар