Eparhija: Problem dokumenata najozbiljniji za Srbe na Kosovu

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da je pitanje dokumenata sa kojim je suočena većina Srba na Kosovu jedan od njihovih ozbiljnijih problema i da hitno treba da se uključi i u dnevni red predstojeće sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku i u izveštaj specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za Kosovo.

U saopštenju, Eparhija raško-prizrenska navela je da se jedan monah Srpske pravoslavne crkve, nakon poslednjeg pokušaja obnove boravišne dozvole suočio sa pretnjom da za nekoliko dana može da bude deportovan sa Kosova i Metohije.

Kako je navedeno, monah M.Š. iz jednog od manastira Eparhije Raško-prizrenske pokušao je u sredu da obnovi boravišnu dozvolu na Kosovu i Metohiji, ali je u policiji obavešten da to nije moguće iako je imao pismenu potvrdu da će mu biti odobrena lična karta, i da mu je istekao rok za žalbu pa bi po zakonu trebalo odmah da bude deportovan.

„Dat mu je novi rok od 8. dana za žalbu uz obećanje da do rešenja žalbe neće biti deportovan van Kosova. O ovom slučaju odmah je obaveštena Eparhija Raško-prizrenska i preko naših advokata Eparhija je u kontaktu sa misijom OEBS-a koja posreduje u ovom problemu“, navodi se u saopštenju.

Mohanu M.Š. u polciji je rečeno da obavesti i druge sveštenike i monahe koji imaju dokumenta koordinacione uprave za Kosovo i Metohiju da će biti deportovani van Kosova ukoliko ne poseduju redovna dokumenta Republike Srbije, koja opet MUP Srbije ne izdaje građanima na Kosovu i Metohiji, osim ako imaju prebivalište van Kosova.

Prema najnovijim kosovskim pravilima stranci treba da apliciraju minimum pet godina da bi dobili privremena dokumenta, navodi se u saopštenju.

„Ovo je inače do sada sedma promena koju kosovske institucije uvode od kada su obećali da će barem za crkvena lica (u skladu sa Ahtisarijevim Aneksom 5) po hitnom postupku rešavati boravište za monahe i monahinje koji sada žive u kosovskometohijskim manastirima“, precizirano je u saoštenju.

Eparhija je ocenila da je takav odnos kosovskih institucija prema Srbima koji godinama žive na Kosovu krajnje diskriminatoran i da neposredno podstiče na iseljavanje Srba.

„S druge strane, nadležne institucije Republike Srbije trebalo bi što pre da pronađu rešenje kako da pomognu svojim građanima koji se suočavaju sa sve ozbiljnijim teškoćama kako da prežive u postojećim uslovima“, navedeno je u saopštenju.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike