EP usvojio Rezoluciju o proširenju, od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji

Rezolucija, čiji autor je hrvatski poslanik Tonino Picula, usvojena je na plenarnoj sednici EP sa 502 glasa "za", dok je 75 poslanika glasalo protiv, a 61 je bio uzdržan.

U delu Rezolucije o Srbiji traži se da se zemlja usaglasi za spoljnom politikom Unije i da uvede sankcije protiv Rusije.

Amandmanom koji je usvojen predviđeno je da se preispita finansijska pomoć Srbiji "kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima".

Amandmanom se predviđa da ukoliko sankcije Rusiji ne budu uvedene, Srbija ne bi trebalo da napreduje na evropskom putu.

U toku debate komesar za proširenje Oliver Varheji precizirao je da treba pozvati Srbiju da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije.

Dodao je i da EU treba da "preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU".

Varheji je rekao i da je zajednička spoljna politika postala veoma važna u toku rata u Ukrajini, ali da brzina pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana ostaje bazirana na napretku u temeljnim poglavljima pregovora za članstvo.

U tekstu Rezolucije se još preporučuje zemljama članicama da prekinu zastoj i umor od proširenja i da ožive proces.

Rezolucija predlaže Uniji da izradi novu strategiju proširenja, da definiše jasno svoje ciljeve u proširenju i da primeni institucionalne evropske reforme kao što je ukidanje jednoglasnosti pri prijemu novih zemalja članica.

Kako se kaže, posebno zato što je EU dala status kandidata Ukrajini i Moldaviji i time otvorila proces proširenja ka Istočnom partnerstvu.

Vladavina prava treba da bude centar procesa, a svaka zemlja kandidat treba da bude ocenjena prema njenim ličnim zaslugama, piše u dokumentu.

Nova strategija treba da da "jasne rokove za završetak pregovora za članstvo na kraju ove decenije. Uvesti glasanje sa kvalifikovanom večinom za početak pregovora kao i za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Konačna odluka treba da bude doneta jednoglasno, ali ovakav način bi dao kredibilitet procesu i pokazao da neki problemi mogu biti rešeni preko pregovora za članstvo. Mi ne smemo da gubimo vreme", naglasio je Picula u obrazlažući tokom debate koja se održala sinoć na plenarnoj sesiji EP.

Rezolucija predlaže fazni prijem zemalja kandidata u evropske politike, inicijative i jedinstveno tržište, uključujući pristup do evropskih fondova, što bi dozvolilo građanima da osete koristi članstva u toku procesa pregovora.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće ni za zemlje članice, ni za ostale evropske institucije.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike