Engel: Promena granica u dijalogu Beograda i Prišine bila bi loša

"Mislim da bi promena granica bila loša i da to ne bi bilo mudro", rekao je Engel za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Engel, koji važi za jednog od najaktivnijih i "najtvrdih" albanskih lobista u Vašingtonu, kaže i da Srbija čini snažne napore da delegitimiše Kosovo.

"Srbija pokušava da ubedi zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da povuku priznanja. Mi se borimo protiv tih napora", naveo je Engel.

On nije želeo da komentariše lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, koji bi mogao da bude budući kosovski premijer, navodeći da ne može da komentariše "kandidate za premijera".

Rekao je, međutim, da je uveren da će SAD, uz njegovo ohrabrivanje, nastaviti bliske odnose sa albanskom nacijom, albanskim narodom i narodom Kosova.

"Voljan sam da pomognem na bilo koji način, tako da ko god bude izabran, Kurti ili bilo ko drugi, ponudiću svoju pomoć", rekao je Engel.

Govorio je i o razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, navodeći da je slučaj braće Bitići primer "obećanja koje Vučić nije održao" niti je bilo šta u vezi sa tim učinio.

Engel nije direktno odgovorio ni na pitanje o specijalnim izaslanicima za Zapadni Balkan, odnosno pregovore Beograda i Prištine, Metjuom Palmerom i Ričardom Grenelom, ali je rekao da u bilo kom dijalogu koji se tiče budućnosti Kosova, "narod Kosova" treba da ima svoj glas.

On smatra i da SAD moraju da preduzmu aktivniju ulogu i ističe da će, kao čovek koji snažno podržava Kosovo i Albaniju, učiniti sve da se postigne više.

Engel je naveo i da je zabrinut zbog sve ećeg broja mladih koji ne pronalaze posao na Kosovu i u Albaniji i koji zato odlaze.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike