Energetska kriza sigurno poskupljuje struju, ali ne pre leta

Čelnici Unije ove nedelje u energetskoj ofanzivi – sa članicama koje traže izuzeće od naftnog embaraga Rusiji razgovara se na više koloseka. Mađarski premijer Orban, koji je najglasniji protivnik sakncija, posle telefonskog razgovora sa francuskim predsednikom Makronom, kratko je poručio – ima napretka, ali dogovor zahteva još rada. Iz Brisela i Francuske su potvrdili da su predloženi različiti rokovi za taj embargo za članice koje zavise od ruske nafte.

"Priznajemo da su Mađarska i druge zemlje koje nemaju izlaz na more u veoma specifičnoj situaciji, koja zahteva da pronađemo konkretna rešenja. O tome se razgovara", rekao je portparol Evropske komisije Erik Mamer.

"Mislim da bismo mogli da postignemo dogovor ove nedelje, barem je to cilj francuskog predsedavanja Savetu Evropske unije, na tome radimo danonoćno", tvrdi francuski ministar za evropske poslove Klement Bone.

Posledice krize su sve skuplji energenti. Analize u Austriji pokazale su da svako osmo domaćinstvo nije u mogućnosti da plati tekuće račune za struju i grejanje. A italijanska preduzeća koja koriste gas su pred kolapsom.

"Povećanje cene gasa je veliki izazov i problem sa kojim se suočava privreda, ali i cela Italija, s obzirom da je u Italiji gas već poskupeo tri puta. Rizikuje se zatvaranje velikog broja preuzeća", objašnjaca predsednik Komore industrijalaca Italije u Srbiji Patricio Del Tos.

Cene gasa i struje u Srbiji još miruju, a se najavljuju poskupljenja 

Kod nas cene i gasa i struje još miruju. Ali u narednom periodu struja mora poskupeti, jer je to, kažu u Vladi, neophodno zbog energetske krize, ali i urušavanja EPS-a koji mora biti stub energetske stabilnosti zemlje.

"Nema više jeftine energije, nema već odavno, ali mi se čini da smo to mi stavili sa strane. Sve je u poslednjih godinu i po dana poskupelo, nafta, ugalj, pelet i sasvim je logično, matematički, ekonomski i finasijski da treba da se desi i poskupljenje električne enrgije", kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka objašnjava da ako hoćemo da se spremamo za zimu, to treba da uradimo što pre, zato što je ovo vreme izazovno i teško.

"Kriza neće stati, i energetika i jeste i biće pitanje bezbednosti svake države. Suština je u tome da je EPS najznačajnije preduzeće, suština je da iz ove krize EPS mora da izađe na nogama, a ne kolenima. Suština je da svi zajedno, i država i građani, moramo da učinimo sve da taj EPS opstane, jer energetika i počinje i završava u EPS-u", naglašava ministarka.

Kako bi se od skupih energenata zaštitila najugoženija domaćinstva, uskoro će biti doneta Nova uredba o energetski ugroženim kupcima. Od nje se očekuje da: višestruko poveća broj korisnika povlastica za gas, a tri puta više za jeftine kilovate struje. Biće uvedene i olakšice za račune za grejanje.

"Mi smo uredbu promenili, kriterijume proširili, nije više pitanje samo kolika vam je plata, nego koliko trošite električne energije, napravili smo određene zone. I po našoj proceni, negde oko 200 ugroženih domaćinstava bi moglo da koristi uredbu o ugroženoom kupcu, da ima niži račun za električnu enetrgiju. Negde oko 1.500 domaćinstva kod gasa i negde oko 50 hiljada domaćinstava za toplotnu energiju", navodi Mihajlovićeva.

EPS još nije podneo zahtev za povećanje cene

Podsetimo, EPS još nije podneo zahtev za povećanje cene struje Agenciji za energetiku.

Zakon obavezuje Agenciju da mesec dana ranije obavesti građane o promeni cene struje i gasa.

Po svemu sudeći, stare cene struje biće i sledećeg meseca.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike