Energetska efikasnost: velika ulaganja, ali i ušteda

Radovi na izolaciji i fasadi kraljevačke Elektro-saobraćajne škole su pri kraju. Spoljašnju stolariju i ventile na raijatorima već su zamenili. Očekuju da će im ulaganje oko 17 miliona dinara, koje su dobili na prošlogodišnjem konkursu ministarstva energetike, uštedeti više od 50 odsto energije za zagrevanje.

"Već se oseća puno da je toplije u školi. Mi se nadamo da će biti dosta niža cena grejanja u školi i ta ušteda će moći da se iskoristi za druge namene. Deo će sigurno ostati lokalnoj samoupravi da radi druge škole, a deo će i našoj školi za nabavku novih sredstava, učila itd", kaže Branislav Mićović direktor Elektro-saobraćajne tehničke škole "Nikola Tesla" u Kraljevu.

I dok će Kraljevo među osnovnim školama i bibliotekom birati kandidata za ovogodišnji konkurs, Užičani su već izabrali. Da bi osam decenija stara zgrada Narodnog muzeja bila enrgetski efikasnija, od republike će tražiti maksimalnih 20.000.000 dinara, a sami će dodati još pet.

"Republičkli zavod za zaštitu spomenika kulture je nadležan za taj objektat i u skladu i sa uslovima koje smo dobili od tog zavoda, pripremljen je projekat rekonstrukcije, odnosno zamene stolarije, izolacije krovne kostrukcije i stvaranja preduslova za adaptaciju tavanskog prostora za potrebe depoa", objašnjava Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica.

Projekti najnerazvijenijih gradova i opština biće u potpunosti finasirani iz republičkog budžeta, dok će ostali morati da obezbede najmanje 30 odsto novca. Pored unapređenja energetske efikasnosti objekta, moći će da dobiju novac i za modernizaciju javnog osvetljenja, ali maksimalno do tri miliona dinara.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike