Emotivan dan u Nišu, u Urgentnom centru otkrivena spomen-ploča u čast doktoru Miodragu Laziću

Emotivan dan u Nišu – dr Miodrag Lazić je uspeo još jednom da okupi porodicu, prijatelje, kolege, saradnike u Urgentom centru gde je radio i bio direktor. Došli su i veterani iz Republike Srpske, mnogi koji su danas živi upravo zahvaljujući njemu.

Osim spomen-table koja je postavljena u centralnom delu hola Urgentnog centra koji je dobio i ime po njemu, u blizini Kliničkog centra na jednoj zgradi na prometnoj raskrsnici oslikan je i mural s likom dr Lazića.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je istakao da danas u Nišu apeluju na mlade generacije koje dolaze da rade u Urgenti centar da imaju mnogo veću obavezu nego na nekim drugim mestima.

"Uvek da razmisle i da se raspitaju kako bi doktor Laza reagovao, šta bi on uradio, jer njegovo iskustvo i znanje i ljudskost su neprocenjivo bogatstvo koje je postojalo. Na osnovu toga da donose odluke i da pokušaju da opravdaju poverenje koje su dobili. To je ono što mi dugujemo Lazi", poručio je Lončar.

Doktorka Bobana Milojković Vlačić je godinama sarađivala sa dr Lazom i kaže da ga svi pamte, pre svega kao dobrog čoveka, izvrsnog hirurga, i kao izuzetnog učitelja.

"On je neko ko je postavio visoke standarde kada je hirurgija u pitanju, utabao nam je jako težak put. Biti hirurg je izuzetno težak, zahtevan i odgovoran posao i on nam je dao neke smernice kojima bi trebalo da se krećemo u toku i svog hirurškog rada, a takođe i u toku života", rekla je Milojković Vlačić.

Osim što je u Urgentnom centru svakodnevno spasavao živote, dr Laza je bio i ratni hirurg, dobrovoljac i spasao na hiljade života vojnika i dobrovoljaca.

Po povratku s ratišta napisao je autobiografski "Dnevnik ratnog hirurga".

Pre tačno godinu dana otišao je po svojoj želji uz pesmu "Marš na Drinu" koja se u njegovu čast pevala ne samo u Nišu, nego i čitavoj Srbiji i regionu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар