Elizabeta, princeza koja je neočekivano postala kraljica – šest stvari o sedam decenija na tronu

Neočekivano – kraljica

Kada je rođena u Mejferu 1926. godine, princeza Elizabeta, i njena porodica nisu očekivali da će jednog dana baš ona postati monarh. Mislili su da će živeti relativno "normalnim", iako privilegovanim, životom.

Ali sve se promenilo u decembru 1936, kada je njen stric, kralj Edvard Osmi abdicirao, a njen otac postao kralj. Tako je desetogodišnja Elizabeta postala sledeći naslednik britanske krune.

Elizabeta i Drugi svetski rat

Kraljica Elizabeta, koja je preminula u četvrtak, imala je svojevrsnu ulogu u ratnim dešavanjima. Obratila se deci Komonvelta zajedno sa svojom sestrom, princezom Margaret na Bi-Bi-Siju, zahvaljujući im na hrabrosti i strpljivosti: "Trudimo se da učinimo sve što možemo da pomognemo našim mornarima, vojnicima i vazduhoplovcima, a takođe pokušavamo da snosimo svoj deo tereta koji donosi rat."

Godine 1945. pridružila se Pomoćnoj teritorijalnoj službi, obučavala se za mehaničara i postala prva žena članica kraljevske porodice koja se pridružila oružanim snagama kao aktivni član.

Šesta kraljica krunisana u Vestminsterskoj opatiji

Elizabeta Druga je krunisana 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji. Bila je trideset deveti suveren, i šesta kraljica krunisana u toj opatiji.

Prva je bila kraljica Meri Prva Tjudor, koja je krunisana 1. oktobra 1553. godine. Kraljičina baka Meri od Teka, stara 81 godinu, bila je prva kraljica koja je videla svoje unuče na tronu, međutim, umrla je pre krunisanja.

Zlatni i srebrni konci

Haljina koju je kraljica nosila na krunisanju, koju je dizajnirao britanski modni dizajner Norman Hartnel, napravljena je od belog satena i izvezena zlatnim i srebrnim koncem sa amblemima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta.

Posle krunisanja, kraljica je nosila haljinu još šest puta, uključujući otvaranje parlamenta na Novom Zelandu i Australiji 1954. godine.

Sedam decenija uz kraljicu

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je 2021, u 100. godini. U braku sa Elizabetom bio je 73 godine, a kao suprug britanske kraljice proveo je punih 69 godina, i zato je ličnost koja je bila u najdužem braku sa jednim britanskim monarhom.

Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled.

Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji umesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju.

Pozivnica za princa Čarlsa

Princ Čarls, koji je smrću Elizabete Druge postao kralj Čarls III, bio je prvo dete koje je prisustvovalo krunisanju svoje majke kao suverena. Princeza Ana nije prisustvovala ceremoniji, jer se tada "smatralo da je premlada".

Princ Čarls je dobio specijalnu ručno oslikanu dečju pozivnicu za krunisanje svoje majke.

Inače, ceremoniji kraljičinog krunisanja u Vestminsterskoj opatiji prisustvovao je ukupno 8.251 gost.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike