Eko, bio i organik – da li znate razliku?

Korišćenje ovih oznaka je samo jedan deo pojave koja se u svetu zove "greenwashing", a kod nas prevodi kao "zeleno ispiranje" ili "obojeno zelenim". U tom slučaju, radi se o manipulaciji koju  firme i proizvođači, koriste da bi zamaskirali sopstveno neodgovorno ponašanje, ili, prodali kao vrednu robu, nešto oko čega se nisu potrudili.

"Prefiks "bio" se doživljava kao "benigni" i mnogi u Srbiji misle da može tek tako da se koristi, ali to nikako nije dozvoljeno i povlači za sobom često i krivičnu odgovornost", kaže Ivana Simić iz Asocijacije Srbija organika.

Ko dodeljuje prefikse?

Nadležni za odobravanje, odnosno dodeljivanje ovih oznaka su – Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine.

U Institutu za standardizaciju Srbije kažu da su naši standardi i u ovoj oblasi, identični međunarodnim i evropskim.  Što se tiče standarda iz oblasti životne sredine, Marina Donić iz Instituta za standardizaciju,  kaže za Prvi program Radio Beograda da Institut daje aspekte razvoja označavanja u vezi sa životnom sredinom, principe i procedure za razvijanje programa za označavanje tipa, uključujući izbor kategorija proizvoda. 

"U tim propisima i procedurama, međutim,  nisu striktno navedeni zahtevi koje je potrebno da ispuni proizvod da bi mu se dodelio "eko" ili "organik"  znak.

Za dodeljivanje eko znaka prema Pravilniku o bližim uslovima i kriterijumima za dobijanje prava na korišćenje eko znaka, nadležno je Ministartvo za zaštitu životne sredine , a za oznake na prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Tu takođe postoje propisi koji striktno propisuju zahteve koje mora da ispuni jedan proizvod da bi dobio ovaj znak."

Srbija organika 

U Ministarstvu poljoprivrede, postoji sektor za poljoprivrednu politiku i u okviru njega Odsek za označavanje hrane, šeme, i kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. U sklopu ovog Odseka radi grupa koja se odnosi na organsku proizvodnju. Zvanični naziv je Srbija organika, i to je krovna asocijacija svih koji učestvuju u stvaranju organskih proizvoda.

Sama procedura sticanja prava na znak "organsko" u Srbiji je strogo propisana zakonima, kaže Ivana Simić, jedan od koordinatora u ovoj grupi.

"Proizvođač mora prvo da se prijavi nekoj od ovlašćenih sertifikacionih kuća koje je Ministarstvo poljoprivrede ovlastilo da vrši kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje. Te kuće su i akreditovane u Akreditacionom telu i one izdaju potvrdu da je sve u skladu sa zakonima i propisima. Ukoliko neki proizvođač stavi na ambalažu oznaku ili prefikse bez provere, može za to biti krivično gonjen".

Od dana kad se proizvođač poveže sa kontrolnom kućom, dobija status "organskog", i od tad podleže kontrolama sertifikacione kuće koju je odabrao.

"Međutim, to ne znači da su proizvodi već organski. Tek tad se ulazi u period konverzije koji traje različito, zavisno od toga šta se proizvodi – da li su jednogodišnje ili višegodišnje biljke, koja vrsta životinja i slično. Kad proizvođač dobije sertifikat da je "organski", kontrolisanje se nastavlja bar jednom godišnje", kaže Simićeva.

Na pitanje zašto je organska hrana znatno skuplja od konvencionalne, Ivana Simić, agronom, objašnjava da je sama proizvodnja skuplja i zahtevnija, sa prinosima manjim nego u konvencionalnoj poljoprivredi. 

"Na primer, zbog limitirane upotreba herbicida, mora da se koristi više radne snage. Na cenu utiču i troškovi kojih nema u običnoj proizvodnji, kao što je sertifikacija."

Zato, nadležno ministarstvo ministarstvo za organsku proizvodnju odvaja nekoliko puta veće iznose nego za konvencionalnu.

Ove godine se za hektar u konvencionalnoj proizvodnji daje 8000 dinara, a u organskoj 28.000 dinara/hektar. Kompenzuje se i trošak za sertifikaciju – Ministarstvo refundira polovinu ukupne sume.

"Kad je reč o potrošačima, ne samo zbog cene već i zbog kvaliteta proizvoda, važno je da čitaju pažljivo i proveravaju svaku deklaraciju, svaki žig koji vide na proizvodu.  Na sajtu Ministarstva poljoprivrede može se videti originalni logo sertifikovanih organskih proizvoda" zaključuje Ivana Simićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike