Ekipa RTS-a na trasi budućeg auto-puta Niš-Merdare, početak gradnje narednog meseca

Vukoman Živković iz Prokuplja, jedan je od hiljadu građana Toplice koji još uvek čeka eksproprijaciju kuće i imanja na trasi budućeg auto-puta Niš-Merdare.

"Samo su došli, premerili, snimili sa strane, sa puta i otišli da vrše procenu. Išao sam u Opštinu kažu ne znaju oni ništa o tome, dobićete rešenje za 15 dana, a ono prođe 5 meseci, a druge sve isplatili,“ kaže Živković.

Slaviša Stojanović iz Donje Stražave rekao je da je plaćanje korektno, sve je završio završili, ostala je samo biljna kultura da mu se isplati i zadovoljan je kako je prošao.

U gradskoj upravi kažu da je malo slučajeva rešeno sporazumno, jer su Putevi Srbije svoju ponudu bazirali na proceni veštaka a vlasnici su smatrali da njihova zemlja mnogo više vredi. Zato je Osnovni sud u Prokuplju pretrpan predmetima koji se odnose na naknade za eksproprisano zemljište.

"Sam postupak se odvija na taj način što se od strane veštaka poljoprivredne ili građevinske struke daje procena tržišne vrednosti metara kvadratnog konkretne nepokretnosti i na taj način formira cena za poljoprivredno zemljište u nekom maksimumu do 830 dinara po metru kvadratnom, a za gradsko građevinsko zemljište ta naknada je viša i iznosila je do 1500 dinara,“ rekao je Dragan Kaličanin, advokat iz Prokuplja.

Od vršioca dužnosti predsednika Opštinskog suda u Prokuplju Ljiljane Radivojević saznali smo da je u roku od godinu dana rešeno više od tri hiljade predmeta i da nije bilo žalbi na doneta rešenja, kao i da je ostao da se reši mali broj predmeta koji se odnosi na biljne kulture, i one gde nije završen ostavinski postupak.

U Topličkom okrugu sve više se govori o početku izgradnje Auto-puta ali i o njegovom značaju za ovaj kraj.

"Privrednici će iskoristiti ovaj auto-put i naseliti našu Privrednu zonu koja će od nove godine biti aktivna u Opštini Prokuplje neposredno pored auto-puta i očekujemo dalji razvoj turizma u tri banje na području Opštine Kuršumlija,“ naveo je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga.

Radovi na izgradnji prve deonce auto-puta Niš-Merdare u dužini od 5,5 kilometara počeće narednog meseca, a poslovi su povereni austrijskoj kompaniji "Strabag".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар