EK: Samit u Sofiji potvrdio evropsku perspektivu regiona

"Ovaj samit nam je omogućio još bliže veze sa našim prijateljima sa Zapadnog Balkana koji se, korak po korak, svakodnevno približavaju Evropskoj uniji – svaki po sopstvenom tempu i po sopstvenim zaslugama. Članstvo u Evropskoj uniji znači deljenje vrednosti i principa, uključujući poštovanje vladavine prava, nezavisnost sudstva i slobodu izražavanja – jer je Evropska unija pre svega zajednica vrednosti i prava", poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

U sedištu Evropske komisije u Briselu kažu da samit i usvojena Sofijska deklaracija naglašavaju važnost kontinuirane posvećenosti Zapadnog Balkana vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrom upravljanju, kao i poštovanju ljudskih prava i prava pripadnika manjina.

"Efikasna implementacija reformi u ovim oblastima ključna je za dalji napredak regiona na evropskom putu", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U tekstu se napominje da su se lideri EU i Zapadnog Balkana složili da preduzmu niz akcija za poboljšanje energetske i transportne infrastrukture, kao i digitalne povezanosti u regionu.

"EU i partneri sa Zapadnog Balkana takođe su postavili osnovu za sve bližu saradnju u oblastima bezbednosti, migracija i borbe protiv geopolitičkih izazova", zaključuje se u saopštenju Evropske komisije povodom samita EU zapadni Balkana u Sofiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike