EIB ponosna na izgradnju auto-puta kroz Grdelicu

Dubravka Negre je istakla da su ponosni što su podržali izgradnju 20 od 26 kilometara auto-puta kroz Grdelicu, navodi se u saopštenju EIB-a.

"Reč je o najizazovnijoj deonici sa više od 20 mostova i dva tunela, kreditirani sredstvima EIB-a, od kojih je tunel Manajle najduži u Srbiji", istakla je Negre na sinoćnom prijemu povodom Dana Evrope, koji banka slavi kao finansijska poluga Unije.

U saopštenju se dodaje da EIB finansira izgradnju infrastrukturnih projekata u Srbiji, od puteva do sistema vodosnabdevanja. Banka ulaže u izgradnju i obnovu četiri klinička centra (u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu) i trenutno podržava više od 300 projekata na lokalu.

"Svaki značajan put kroz Srbiju, od 1977. godine, nosio je pečat EIB-a – počev od auto-puta ‘Bratstva i jedinstva’, preko obilaznice oko Beograda koja je u izgradnji, do auto-puta kroz Grdeličku klisuru, kao dela Panevropskog koridora koji spaja Salcburg u Austriji sa Velesom u Severnoj Makedoniji", objasnila je Negre.

Evropska investiciona banka je najveći multilateralni zajmodavac na svetu, čije investicije u Srbiji prevazilaze 5,4 milijardi evra. Samo u 2018. godini u zemlje Zapadnog Balkana uloženo je više od milijardu evra, od čega gotovo polovina sredstava odlazi na projekte u Srbiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike