Edi Rama tužio Haradinaja zbog klevete

Tužba Edija Rame, koju su preneli pojedini portali na albanskom, napisana je na preko 30 stranica, i u njoj se navodi da je Haradinaj u nekoliko TV emisija u oktobru prošle godine, "optužio albanskog premijera da je sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem pokrenuo ideju o razmeni teritorija Kosova i Srbije".

U tužbi Edija Rame, navodi se da je Haradinaj "javno govorio o klevetničkim i pogrešnim činjenicama na njegovu adresu" i time mu "ugrozio čast, ličnost, ugled i dostojanstvo".

Edi Rama tvrdi da su klevetničke izjave "bile u kontekstu priprema za dijalog između Beograda i Prištine", što bi, u principu, kako se navodi u tužbi, "trebalo da rezultira obostrano obavezujućim sporazumom za obe strane i međusobnim priznavanjem između dve države".

Prema optužnici, "kosovski premijer je autor i publicista navoda o konkretnim činjenicama koje su u više navrata i direktno i indirektno u javnosti stvorile lažnu ideju da je predsednik Vlade Republike Albanije u službi ideje na štetu interesa albanske nacije uopšte i Republike Kosovo posebno".

U tužbi je citiran veliki broj izjava koje je Haradinaj više puta izgovorio, a u kojima je apostrofirao albanskog premijera Edija Ramu.

U tužbi se navodi da je Haradinaj stalno ponavljao taj stav uprkos činjenici da Edi Rama nikada nije razgovarao o takvim temama.

"Premijer Albanije nema formalnu pravnu i političku ulogu u eventualnom sporazumu između Kosova i Srbije. To je zbog činjenice da ovakav sporazum, zasnovan na Ustavu Kosova, predstavlja akt koji može da odobri samo i isključivo Skupština Kosova i, osim toga, zahteva ekskluzivno odobrenje 2/3 svih poslanika. Premijer Republike Albanije nikada nije podržao ili izjavio u prilog takvoj ideji", navodi se između ostalog u tužbi Edija Rame.

On u tužbi traži da, uz nadoknadu štete, Haradinaj prizna da su njegove izjave bile klevetničke i da ih povuče ili opovrgne.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike