Džonson preživeo glasanje o nepoverenju

Poslanici oba doma parlamenta vladajućih Torijevaca glasali su u sedištu stranke tokom dva sata.

Dvesta jedanaest poslanika podržalo je Džonsona, dok je sto četrdeset osam uskratilo poverenje premijeru.

Glasanje je pokrenuto pošto je predsedavajući Komiteta 1922 ser Gejem Brejdi primio više od 54 pisana zahteva poslanika da se premijeru uskrati poverenje.

Po pravilniku Konzervativne stranke, ukoliko 15 odsto poslanika oba doma parlamenta pismeno uskrati poverenje lideru partije, koji je trenutno i premijer, pošto je stranka na vlasti, automatski se pokreće procedura glasanja o poverenju.

Ukoliko lider konzervativaca preživi glasanje, novo uskraćivanje poverenja ne može da bude pokrenuto u sledećih godinu dana.

To znači da Boris Džonson ostaje lider stranke barem još godinu dana.

Ta pobeda je mahom Pirova pošto je stranka duboko podeljena oko ličnosti i integriteta Borisa Džonsona.

Iako tehnički manjina, značajan broj poslanika smatra da Boris Džonson ne sme da ostane na mestu premijera pošto je novčano kažnjen posle policijske istrage o zabavama i žurkama u zgradama vlade tokom pandemije.

Ti poslanici Konzervativne stranke slažu se sa opozicijom da premijer ne može da bude iznad zakona.

Takođe, odbor parlamenta za etičku tek treba da se izjasni da li je premijer svesno lagao poslanike u vezi sa Žurkagejtom.

Pobunjeni torijevci smatraju da je integritet premijera toliko poljuljan da sama stranka nema nikakve šanse na narednim izborima.

Mnogi se pribojavaju poraza, uporedivog sa debaklom 1997. godine kada su laburisti, predvođeni Tonijem Blerom, preoteli konzervativcima 146 mandata.

Sam Džonson sastao se pred glasanje sa poslanicima i ocenio da „će ih prevoditi u još jednoj izbornoj pobedi".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike