Džonson: EU neće razbijati Britaniju

Boris Džonson je pozvao parlament da ne daje priliku Evrospkoj uniji da razbije Britaniju, pozivajući poslanike da podrže zakon kojim bi se praktično prekršio dogovor o Bregzitu.

Britanski premijer je rekao da su zakoni potrebni da bi se rešile "tenzije" u sporazumu dogovorenom sa EU i osiguralo da strana sila ne može da "razbije" Veliku Britaniju.

Sugerisao je da EU više ne pregovara u "dobroj nameri" preteći da će blokirati izvoz hrane.

Džonson je govoreći u parlamentu rekao da je EU poslednjih meseci pokazala spremnost da pređe u krajnost i nerazumno odugovlači severnoirski Protokol.

"I to na način koji prevazilazi zdrav razum, jednostavno koriste to kao polugu protiv Velike Britanije u našim pregovorima o sporazumu o slobodnoj trgovini", rekao je Džonson.

Prema rečima Džonsona "EU još uvek nije uzela revolver sa stola" i izrazio nadu da se još može postići sporazum o slobodnoj trgovini nalik onom koji je postignut sa Kanadom.

"Ono što sada ne možemo da uradimo je da tolerišemo situaciju u kojoj je naše EU kolege ozbiljno veruju da imaju moć da slome našu zemlju", rekao je Džonson, optužujući Evropsku uniju da preti sa blokadom izvoza hrane.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar