Dveri pozvale predsednika SANU da podrži ‘borbu protiv kriminala u obrazovanju’

Predsednik pokreta „Dveri“ Boško Obradović pozvao je predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića da u ime te ustanove podrži „borbu protiv ozbiljnog kriminala i korupcije u visokom obrazovanju“.

„Svedoci smo urušavanja obrazovnog sistema u našoj zemlji koje ostavlja ozbiljne i nesagledive posledice na mlade, a samim tim i na budućnost ove zemlje“, napisao je Obradović u otvorenom pismu.

Dodao je da su Dveri ukazivale na „dramatično stanje u visokom školstvu, na kupovinu diploma, plagiranje doktorata, posebno na spregu političara i univerziteta, mahom privatnih“, te je zahtevao od nadležnih organa preduzimanje zakonskih mera u slučaju osnovne diplome Nebojše Stefanovića, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, imajući u vidu da postoje dokazi da je diploma falsifikovana.

„Nažalost, nijedan od nadleženih organa i institucija nije se oglasio, počev od Prosvetne inspekcije, Tužilaštva, kome je podneta krivična prijava, Megatrend univerziteta koji je izdao lažnu diplomu“, naveo je Obradović.

Lider Dveri je dodao da je najnoviji povod za obraćanje Kostiću to što je Fakultet društvenih nauka, osnovan 2019. godine, dobio maja ove godine dozvolu za rad, a nema uverenje o akreditaciji ustanove i studijskih programa.

„Taj Fakultet čije je sedište u zgradi Jugoimport-SDPR-a upisuje studente i prošle i ove godine, iako je to preciznom odredbom Člana 52. Zakona o visoko obrazovanju zabranjeno jer Fakultet koji se prvi put osniva može upisivati studente po dobijenom uverenju o akreditaciji“, napisao je Obradović.

Dodao je da se Kostiću obraća kao odgovoran građanin „zabrinut za alarmantno stanje u visokom obrazovanju“ jer „kupoprodaja diploma vodi društvo u još dublju provaliju“.

(Novi magazin)

Napišite komentar