Dva miliona dolara za lakši put do posla osobama sa invaliditetom

Stepenice i predrasude osnovni su problem na putu do posla osoba s invaliditetom. A bez posla nema ni uključivanja u društvo, ni finansijske sigurnosti niti šanse za samostalan život.

 

"Ogroman broj poslodavaca i dalje uplaćuje određenu naknadu u budžet RS pre nego što pristupa aktivnom zapošljavanju osoba s invaliditetom i stoga imamo situaciju da se osobe s invaliditetom i dalje percipiraju kao socijalni problem, kao socijalna kategorija a ne kao socijalni kapital", kaže Jovana Krivokapić Milovanović iz Foruma mladih s invaliditetom

U Srbiji posluje 61 preduzeće koje zapošljava osobe s invaliditetom ili im pomaže da lakše dođu do posla.

"Pokušava da nađe onaj pravi model i mogućnost zapošljavanja osoba sa različitim stepenom invalidnosti. Model bi trebalo da bude to uključivanje ne inkluzija gde se pravi separatna vrsta modela gde ljudi sa određenim invaliditetom rade zasebno" kaže Aleksandar Perić iz Privredne komore Srbije.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da dva miliona dolara nije tako veliki novac ali će svakako omogućiti da se uklone prepreke, ne samo na putevima i u pristupu institucijama već i da što lakše nađu posao.

Da će osobama s invaliditetom olakšati put do posla u naredne četiri godine, obavezali su se i Novi Sad, Subotica, Niš, Vranje, Beograd i Zrenjanin.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike