Dva člana iz vrha kriminalne grupe iz Kotora uhapšena u Portugaliji

U Redondu u Portugaliji uhapšeni I. B. (56) i V. B. (30) iz Kotora, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

"I. B. se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, dok se V. B. traži takođe radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku zbog sumnje da je izvršo krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pokušaj iznude u saizvršilaštvu, teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Dodaje se da se I. B. sumnjiči da je od početka novembra 2011. godine pa na dalje, na području Kotora, Tivta i Budve stvorio kriminalnu organizaciju zajedno sa S. K. koja je imala za cilj vršenje više krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u kojoj je za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela u budućnosti, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnog dela, da obezbeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih dela i da sam vrši krivična dela.

Ističe se da se V. B. sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije prihvatio da primenjuje nasilje i zastrašuje druga lica kroz vršenje krivičnih dela iznude, da nabavlja, drži i skladišti oružje, eksplozivna sredstva, pancire za potrebe članova kriminalne organizacije, te da održava vezu sa određenim članovima kriminalne organizacije, radi prenošenja uputstava koje mu daje organizator.

"On je tako u maju 2016. godine pokušao da iznudi novac u iznosu od preko 30.000 eura od lica K. B., pa je nakon neuspjelog plana, u julu iste godine počinio krivično djelo teško djelo protiv opšte sigurnosti u sticanju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, aktiviravši eksplozivnu napravu koju su prethodno postavili na vozilima oštećenog K. B.", ističe se u saopštenju.

Osumnjičeni su, navodi se, prema operativnim podacima visokorangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, a za njima su raspisane međunarodne poternice od 2017. godine, nakon čega su i otpočete aktivnosti ciljanog traganja.

Tom prilikom, dodaje se, prikupljen je značajan broj saznanja o mogućim lokacijama, kretanju i kontaktima, koja su kasnije razmenjena putem međunarodne operativne policijske saradnje sa partnerskim službama više zemalja i EVROPOL-a.

Prilikom pretresa lica i objekta u Redondu, pronađena su falsifikovana lična dokumenta Bugarske i Hrvatske sa drugim identitetima, a koja su koristila ova međunarodno tražena lica, kao i jedan pištolj.

Kako navode Vijesti, reč je o ocu i sinu koji su visokopozicionirani članovi "kavačkog klana", a za kojima je policija tragala godinama. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар