Dva američka aviona umalo izbegla sudar sa britanskim padobrancima

Dva američka borbena aviona bila su u opasnosti da se sudare sa parom padobranaca u mestu Kembridžšir, nakon što su preleteli preko baze padobranaca.

Kamera "goupro", montirana u kacigu jednog od padobranaca, snimila je kako borbeni avioni F-15 lete ispod njih brzinom od 560 kilometara na čas, dok su oni padali brzinom od 120 kilometara na čas.

Odbor Ujedinjenog Kraljevstva za bezbednost u vazduhu "Erproks", koji izveštava o događajima u britanskom vazdušnom prostoru, rekao je da se propisi i procedure nisu poštovale i da su piloti morali da znaju da je padobranski centar na aerodromu Četeris aktivan.

Nakon što su avioni predati od kontrolora vazdušnog saobraćaja iz baze Koningzbi onima u bazi Lejkenhit, avioni su malo promenili kurs.

Nakon tog prebacivanja, frekvencija je postala zauzeta, što znači da regulator nije mogao promeniti smer aviona F-15.

U izveštaju se navodi da je kontrolor verovao da će imati dovoljno vremena da promeni pravac aviona F-15 kada dođu na frekvenciju.

"Međutim, frekvencija je baš prilikom transfera bila zauzeta, tako da su avioni već bili spremni da prelete preko Četerisa u vreme kada su se piloti prijavili kontroloru", dodaje se u saopštenju.

Incident je svrstan u drugu kategoriju najveće opasnosti, ali odbor nije mogao da utvrditi koliko su avioni i padobranci bili blizu sudara. Piloti nisu videli padobrance, navodi se u izveštaju.

Predstavnik američkih vazduhoplovnih snaga nedavno se povukao po kratkom postupku, što je dovelo do praznine u savetodavnom mestu, tokom kojeg je zanemaren izveštaj vezan za incident.

Padobranci nisu imali "kontrolu nad svojom brzinom ili pravcem dok su u slobodnom padu", ali su mogli da otvore svoje padobrane kako bi usporili sletanje, dodaje se u izveštaju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike