Dušan Janjić: Odnosi Srbije i Kosova po modelu dve Nemačke

Srbija i Kosovo najverovatnije će regulisati odnose prema modelu dve Nemačke, izjavio je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. Janjić je za RTK 2 kazao da Srbija mora da potpiše pravno-obavezujući sporazum u procesu EU integracija, ali da ne mora da prizna Kosovo.

On je kazao da je unutrašnji dijalog oživljavanjem priča o razgraničenju otežao posao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u pronalaženju rešenja o normalizaciji odnosa.

Rekao je da će Vučić najverovatnije u aprilu izneti platformu o Kosovu, ali da mu unutrašnji dijalog koji je pokrenuo, nije puno pomogao.

„Da li je kreirao javno mnjenje za podršku – nije, da li je sebi otežao posao – jeste. Sebi je otežao posao oživljavanjem priča Dobrice Ćosića i drugih o razgraničenju, podeli teritorija. Dakle, sada su se ođedanput članovi vlade i koalicioni partneri, Aleksandar Vulin i Ivica Dačić, pojavili kao ozbiljna smetnja, jer su formirali jedno javno mnjenje koje misli da je to moguće rešenje“, rekao je Janjić.

Janjić je ocenio da su beogradski izbori omogućili Vučiću da bez ikakvih nedoumica može dalje u rešavanje pitanja Kosova.

Naveo je da Vučić ima dovoljno podrške da ubrzo iznese svoje viđenje regulisanja odnosa sa Prištinom, koje će predstaviti Skupštini Srbije.

„Vučić ima posao broj jedan – da snimi stanje, primiri sve otpore unutarvladajuće koalicije i razlike, i pokuša što pre, pretpostavljam do početka aprila da se pojavi sa jednim konsolidovanim predlogom koji mora da konsultuje i druge aktrere, pred Skupštinom“, kazao je Janjić.

On je istakao da je regulisanje odnosa Beograda i Prištine moguće po modelu dve Nemačke.

Navodeći da iako se trenutno dok traje unutrašnji dijalog spekuliše sa nekih 11 grupa predloga, on je istakao da ako se želi u EU ima samo jedna opcija.

„To znači da se ide na normalizaciju – na potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma da bi se ušlo u EU, da ne mora da se prizna Kosovo. Ali da se načelno ne zatvara i ta perspektiva. I drugo, ne mora da se glasa za članstvo (Kosova) u UN, ali da se ne zatvara ni ta mogućnost. To je ono što se zove model dve Nemačke“, kazao je Janjić.

On je rekao da Beograd u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom treba da iznese svoje glavne zahteve, što kako je ocenio, neće biti lako.

„To znači da će se tražiti da i Srbija dobije nešto, sa čime će javno mnjenje biti zadovoljeno. Šta je to što možeš da dobiješ, a što će delovati kao ozbiljan dobitak u očima i Srba koji žive na Kosovu, i u očima Srbije“, kazao je Janjić.

On je kazao da i dalje očekuje da se u maju obnovi dijalog na političkom nivou u Briselu, u novom formatu.

„Ključni moment je 31. decembar 2023. godine. Ako se ispuni ono što se dogovori u pravno-obavezujućem sporazumu do tog momenta, i zatvore se druga poglavlja, onda Srbija dobija poziv za članstvo (u EU)“, kazao je Janjić.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike