„Dum-dum“, 18 godina za 18 priča Pavla Zelića

Za 18 godina pisanja, 18 priča. Uz one starije koje su dobile doteranu verziju su nove, nastale u vreme pandemije koronavirusa. Tematski i žanrovski su različite. I fantastične i realistične. Među junacima su deca-krvopije, šimpanza. Sami, fudbaleri, političari, vakcinatori, proroci…

"Zajednička nit za sve junake o kojima sam ikada pisao jeste da oni ne odustaju nasuprot neverovatnim nemogućim okolnostima u kojima se nađu, oni ne prestaju da se bore, bore se pre svega za same sebe, za svoje iskupljenje, za svoje bližnje i za spasenje čitavog sveta, ali spasiti jednog čoveka znači spasiti ceo svet. I u tom smislu oni su uvek pobednici, čak iako to na prvi pogled ne deluje", kaže Zelić.

Pisanje priča pod vladavinom kovida 19 poput priče Pandemonija, za pisca je, kako kaže, bio način da se oslobodi od svakodnevnog pritiska pod kojim se našao ceo svet, ali i prilika da kroz njih iznese neke od mogućih scenarija budućnosti.

"I da kažem šta moramo da pazimo da nam se ne desi, da upozorim, ali takođe da dam jednu nadu i optimizam da sve to što je moguća apokalipsa bilo da je u pitanju pandemija, globalno zagrevanje, uništenje biodiverziteta, sve to zajedno se može sprečiti ako se zajedno potrudimo, ako zajedno kao i moji junaci se borimo za bolje sutra", navodi Zelić.

Pavle Zelić dobio je Fulbrajtovu stipendiju i uskoro odlazi u Ameriku. Na Univerzitetu Emori i u Centru za kontrolu bolesti u Atlanti u Džordžiji, u narednih godinu dana učiće kako da se izborimo sa ovom i svim budućim pandemijama.

Očekuje, zapravo je uveren, da će tamošnji boravak biti i inspiracija za njegova buduća literarna dela.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар