Duhovni i svetovni život patrijarha Pavla kroz objektiv

Autor fotografija, Hadži Marko Vujičić, poznavao je patrijarha Pavla još od školskih dana, kada je bio đak Bogoslovije "Sveti Sava" u Beogradu. Kasnije su često zajedno putovali i portreti koje je snimao izlazili su na naslovnim stranama časopisa "Pravoslavlje", "NIN", "Svetosavsko zvonce". Tako se skupila reprezentativna izložba od 33 eksponata, na kojima je umetnik želeo da prikaže njegov svakodnevni život i ličnost koju su svi voleli.

 "On je bio jako skroman čovek, čestit, pošten, uvek je gledao da nekog ne povredi. Kad bi ga neko nešto pitao, gledao je da odgovori odmereno, iskreno, ali da nikog ne uvredi. Kad je pričao sa decom, pričao je kao dete,  kad je pričao sa odraslima, pričao je jezikom jevanđelja," podseća nas  Hadži Marko Vujičić, autor izložbe.

 Ovu zbirku unikatnih portreta autor je poklonio gradu Mladenovcu, gde je patrijarh Pavle svojevremeno bio na rehabilitaciji. Prvi put je tu prikazana pre tri godine.

Velibor Katić, viši kustos Muzeja Grada Beograda, kaže:" One su dobile neku vrstu opreme, ramove i legende, što na jedan način pomaže da, posmatrajući portrete, shvatimo koji su momenti iz života patrijarha."

Izložba je već obišla nekoliko gradova Srbije, a želja autora i muzeja u Mladenovcu je da je vidi što više ljudi, kako bi nas sećanje na patrijarha Pavla podstaklo da budemo ljudi, kako je on često govorio. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike