Dualno obrazovanje na Vazduhoplovnoj akademiji – 65 miliona evra za obuku inženjera u avio-industriji

U Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu opremaju hale u kojima će kroz dualno obrazovanje obučavati buduće inženjere za avio-industriju.

Po završetku studija čeka ih i posao – sa Vladom su sporazum o njihovom školovanju potpisali "Er Srbija", Kontrola letenja i nemački i svetski gigant avio-industrije MTU.

"Krećemo od prvog oktobra i sa tim visokim dualnim obrazovanjem. Mogućnost da školujemo od kabinskog osoblja, preko avio-mehaničara, inženjera održavanja, pilota, kontrolora leta, što do sada ovom meridijanu geografskom nije bio slučaj", objašnjava ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Direktor Vazduhoplovne akademije u Beogradu Goran Cvijović kaže da će studenti nakon tri godine školovanja sticati diplome stukovnih inženjera, ali istovremeno i dozvole i licence za rad.

Nemački MTU, koji je pre mesec dana počeo gradnju postrojenja u Novoj Pazovi, već je najavio da će u prvoj fazi zaposliti 450 ljudi.

"U Nemačkoj je saradnja između dualnog obrazovanja i industrije ustaljena praksa i zato sam zadovoljan što će naša kompanija doprineti poboljšanju obrazovanja u Srbiji", kaže direktor MTU Srbija Rajan Beker.

U Vladi smatraju da će razvoj avio-industrije značajno podići ekonomiju zemlje.

"Želimo da postanemo jedan od glavnih i najboljih evropskih centara za obuku kadrova u avio-industriji u narednih nekoliko godina. Mi ćemo u ovaj abiciozni projekat uložiti nešto više od 65 miliona evra", ističe predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Očekuje se da će sistem dualnog visokog obrazovanja u Vazduhoplovnoj akademiji ne samo zadržati mlade stručnjake u zemlji, već i privući studente iz instranstva da se školuju u Srbiji.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар