Državna sekretarka: Diskriminacija na radu posebno vidljiva nad ženama

Rezultati borbe protiv diskriminacije na radu u Srbiji su poslednjih nekoliko godina bolji, ali to nije dovoljno da bi se obezbedili ravnopravni uslovi za sve koji su na tržištu rada, izjavila je danas džavna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović.

Ona je na seminaru za inspektore rada rekla da je diskriminacija na radu posebno vidljiva nad ženama, starijim osobama, pripadnicima nacionalnih manjina, osobama sa invaliditetom i drugačijom seksualnom orijentacijom.

„Analize pokazuju da se diskriminacija manifestuje kroz otežano zaposlenje, nejednake zarade za isti posao, neadekvatnu zaštitu, sporije napredovanje i otpuštanja tehnoloških viškova“, kazala je Božović.

Kako je rekla, Inspekcija rada je u prethodnom periodu reagovala u slučajevima kad se radilo o diskriminaciji prilikom zapošljavanja zbog godina starosti, gde se tražilo da radnik ne bude stariji od 30 godina, kao i kad se za radno mesto tražila isključivo ženska osoba.

„Naša inspekcija snažno sprovodi kaznenu politiku, naravno u skladu sa zakonom“, istakla je Božović.

Ona je rekla da je potrebno edukovati i poslodavce i zaposlene o svojim pravima, obavezama i odgovornostima.

Najavila je održavanje seminara za inspektore rada o primeni antidiskriminacionih propisa u decembru i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, jer „će im to pomoći da lakše prepoznaju slučajeve diskriminacije kao i da lakše primenjuju propise“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike