Državna manifestacija u Novom Sadu – Srbija se seća stradalih i prognanih u „Oluji“

Na današnji dan, pre 27 godina, hrvatska vojska je na području tadašnje Republike Srpske Krajine počela operaciju "Oluja". Ubijeno je ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000.

Dan sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja" obeležava se u u Novom Sadu, na Trgu slobode.

Prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Porfirije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i drugi zvaničnici.

Parastos svim žrtvama služio je patrijarh srpski Porfirije.

Predviđen je prigodan umetnički program, kao podsećanje na golgotu koju su prognanici prošli pre 27 godina.

O tome će svedočiti i jedna od stradalnica iz kolone, Sanja Vulić.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos stradalima u hrvatskoj akciji "Oluja", a u fruškogorskom naselju Banstol, služena je liturgija, zatim i parastos.

Državni zvaničnici poručili su ranije danas da ne sme da se zaboravi akcija koja je dovela do egzodusa srpskog naroda iz Hrvatske, ali da Srbija i Hrvatska zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, u "Oluji" je ubijeno 1.880 ljudi. Direktor centra, Savo Štrbac ističe da je proterano najmanje 220.000 Srba. Ukazuje da Hrvatska sve radi sporo i da još uvek nije urađena ekshumacija iz oko 60 registrovanih grobnih mesta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike