Država se nije dovoljno ošto postavila prema problemu nelegalne gradnje

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da se država nepodovljno ošto postavila prema problemu nelegalne gradnje, da je za rešavanje tog problema potrebno mnogo više od rada jednog ministarstva i apelovala na građane da ne kupuju nelegalne objekte.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Mihajlović je rekla da će izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji koje je Vlada usvojila na sednici 11. oktobra, doneti nove mogućnosti za efikasniju borbu protiv investitora koji grade bez dozvole.

Novina u zakonima je to što će za rušenje nelegalnih objekata, umesto dosadašnjeg pravosnažnog rešenja, biti dovoljno konačno, najčešće drugostepeno rešenje kojim se legalizacija objekta odbacuje ili odbija.

„U dosadašnjoj praksi uvideli smo da je jedna od glavnih zloupotreba postupka o ozakonjenju bila vođenje maratonskih upravno sudskih postupka za ozakonjenje nelegalnih objekata, koji u Srbiji u proseku traju nekoliko godina. Očekujemo da će ova mera doneti mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla i da je izmenama predviđena zabrana „prometovanja“, odnosno trgovine objekata koji nemaju konačno rešenje o legalizaciji.

„Ova odredba usmerena je pre svega protiv svih onih nedgovornih investora koji žele kršenjem zakona i izbegavanjem plaćanja građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi da se obogate. Zbog njih uvodimo ovu zabranu i neće moći da trguju nelegalnim objektima“, objasnila je Mihajlović.

Izmenama zakona opštinski i gradski građevinski inspektori dobiće mnogo veća prava, ali i veće obaveze koje treba da dovedu do toga da se stane na put gradnji nelegalnih objekata.

„Želim i da apelujem na građane da ne kupuju nelegalne objekte jer će imati problema sa takvim nekretnima, da opštinski organi nelegalne objekte ne priključuju na komunalnu infrastrukturu, da Poreska uprava ne dozvoli da se nelegalni objekti koriste za obavljanje bilo koje delatnosti“, rekla je Mihajlović.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike