Država obećava pomoć povrtarima, šta će biti sa „morem“ paradajza

Malo po malo posle dve nedelje boljitka ima. Polako rastu cene, kreće izvoz, pa je i berba u Svircu uzela maha.

"Cena je već skočila na 40 dinara, evo danas trenutno beremo za Grčku, pakujemo u plastičnoj ambalaži, nadamo se, nije to loša cena, ali nadamo se da će to da krene bolje da dođe na nekih 50-60 dinara", kaže Dalibor Kocić, proizvođač paradajza iz Svirca.

Od ranog jutra pune ruke posla i za Trajkoviće. More paradajza, a ovo je rod iz tek polovine jednog plastenika.

"Ima puno koji su ostali nebereni uopšte, ali videćemo šta će da se desi za nekoliko dana. Ko naiđe kupac, nemamo određeno, ko naiđe njemu će damo", kaže Nebojša Trajković, proizvođač iz Svirca.

Sa većim izvozom biće bolje, nadaju se proizvođači, zaštita i pomoć stižu od države kroz ulaganje u protivgradnu zaštitu i prerađivačke kapacitete i insisitiranje na poštovanju Cefta sporazuma.

"Zadnje dve godine problem je nastao usled ozbiljnih klimatskih promena, mi moramo da se prilagodimo tome i da odgovorimo zahtevima tržišta i da pokušamo da damo novac da se unapredi ta poljoprivredna proizvodnja, kvalitet pakovanja jer sve zavisi od toga", navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

A država će, obećava ministar, uložiti u puteve u Jablaničkom okrugu kako bi lakše prvozili robu. Prioritet će imati most ka selu Svirce, oštećen u januarskim poplavama.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар