Država neće dozvoliti da se mleko prosipa, stočarima veće subvencije

I poljoprivredni panel na Kopaoniku počeo je osvrtom na kovid krizu i rat u Ukrajni. Poremetili su tržište mleka, ali država više neće dozvoliti da se prosipa. Zaštitiće stočarstvo većim subvencijama, za koje resorna ministarka Jelena Tanasković kaže, omogućavaju ulazak u proizvodnju i onima bez početnog kapitala.

"Ja mislim da je nikad bolji momenat za to. Sad vam država pomaže pa možete da kupite dva grla za novac jednog. Sa druge strane uđete brzo u tok subvencionisanja. Ako kupite steonu junicu dobićete 170.000 dinara povrat od države, vrlo brzo čim se ona oteli dobićete 30.000 i onda ulazite za mesec dva već u ciklus mlečni", kaže ministarka Tanasković

Kaže da poljoprivrednici najviše drže do državnih subvencija, ali da će raditi na tome da više koriste davanja iz Evropskih fondova i Svetske banke. Posebno ukazuje na krovnu investicionu uredbu Razvojne agencije Srbije.

"Prvi put će ove godine poljoprivredna gazdinstva, odnosno farmeri moći da konkurišu u razvojnoj agenciji za sredstva i moram da kažem da od 100.000 evra do milion evra imaće povrat od 50 odsto", kaže ministarka.

Da Srbija ne treba da diže ruke od stočarstva smatraju i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. U isto vreme ukazuju na evropski Grin dil koji podstiče proizvodnju koja ne zagađuje – poput namirnica na bazi biljnih proteina.

"Ako se tržište organske hrane uduplalo sa 20 na 40 milijardi, ako je za alternativne proteine, a mi možemo da proizvodimo puno toga, očekuje se veliki rast na 7 posto od ukupnog tržišta proteina i da vratimo stočni fond", kaže Miljan Ždrale iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Ovo su vam sve izvozne grane koje mogu da promene bilasnu sliku da nemamo svake godine manji udeo suficita u odnosu na ukupnu trgovinu", kaže Ždrale.

Ministarka najavljuje i početak rada Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka narednih meseci. Država je već otvorila namenski račun da tu uslugu može i da naplati.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike