Društvene mreže pod nadzorom zbog snimka napada

Snimak napada na dve džamije uživo je prenošen na Fejsbuku, a potom su ga korisnici te društvene mreže delili na drugim platformama, prenosi Rojters.

Nakon pucnjave, oglasili su se Fejsbuk, Tviter i Jutjub, navodeći da rade na uklanjanju snimaka.

"Policija nas je upozorila na video-snimak i ubrzo nakon što je počeo prenos uživo mi smo uklonili naloge napadača na Fejsbuku i Instagramu, kao i sâm snimak", navode iz kompanije "Fejsbuk" dodajući i da rade na uklanjanju iskazivanja podrške ili pohvala tom zločinu i napadaču.

Iz Tvitera poručuju da sarađuju sa organima vlasti kako bi olakšali istragu u vezi sa napadima na džamije.

I kompanija "Alfabet", koja je vlasnik Jutjuba, saopštila je da radi na uklanjanju bilo kakvih nasilnih snimaka.

Međutim, kako navodi britanska agencija, nekoliko sati nakon napada, kopije snimaka su i dalje bile dostupne na Fejsbuku, Tviteru, Jutjubu, kao i na Instagramu i Votsapu, koji su u vlasništvu "Fejsbuka".

Na snimcima se vidi kako se napadač vozi do jedne džamije, ulazi u nju i počinje da puca na ljude koji se nalaze unutra.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka.

Snimak u trajanju od 16 minuta postavljen je na stranicu koja pripada Brentonu Tarantu, ali ga je Fejsbuk ubrzo obrisao.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid pozvao je kompanije koje posluju na društvenim medijima da preduzmu akcije kako bi zaustavile ekstremizam na svojim kanalima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike