Drugovi koji se ne zaboravljaju – Spomen ploča za Mariju i Nikolu, stradale u bombardovanju autobusa

Na groblju u Gračanici služen je parastos povodom njihovog stradanja a u školi "Kralj Milutin", na inicijativu njihovih drugara iz generacije otkrivena je spomen ploča sa njihovim imenima.

"Nikola je imao 17 godina, Marija 15. Ovom prilikom mi smo kao društvo hteli da pokažemo da  i posle 23 godine nismo zaboravili na Mariju i Nikolu i da ih nikada nećemo zaboraviti a pogotovo nećemo oprostiti onika koji su to uradili", rekao je drug nastradalog Nikole, Boban Petrović.

Dragiša Petrović, otac nastradalih srednjoškolaca kaže da su NATO agresori znali da su civili u autobusu.

"Eto to što su NATO agresori uradili, neka vide sada, koga su ubijali. Oni su znali da su ti civili u autobusu. Da nije imalo ništa drugo. Osim civila. To su uradili i to neka im služi na čast, što su ubijali nevinu decu. Ne samo moju, nego i svu decu po Srbiji što su uradili", kaže otac nastradale dece.

Na današnji dan, 1999. godine, u putničkom autobusu "Niš-ekspresa", prepolovljenom projektilom iz NATO aviona dok je prelazio most u Lužanima kod Prištine, ubijeno je 60 ljudi.

U drugom talasu napada, oko 50 minuta posle prvog, oštećeno je i ambulantno vozilo, a jedan od lekara iz službe Hitne pomoći teško je povređen. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike