Drugi razgovor Putina i Bajdena u decembru, fokus na Ukrajini

Telefonski razgovor koji je inicirao ruski predsednik, prema navodima iz Bele kuće, trajao je pedesetak minuta. Očekuje se da će i Bela kuća i Kremlj uskoro dati svoje rezime razgovora Bajdena i Valdimira Putina, navodi Rojters.

 

NATO i SAD tvrde da Moskva planira napad na Ukrajinu pošto gomila desetine hiljada vojnika blizu svoje granice sa tom zemljom u poslednja dva meseca.

Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu i kaže da ima pravo da pomera svoje trupe na sopstvenom tlu kako želi.

Očekivalo se da će Bajden i Putin razgovarati o nizu tema, uključujući ne samo napetu situaciju u Evropi, već i spore pregovore sa Iranom zbog svog nuklearnog programa.

Moskva, zabrinuta zbog, kako kaže, ponovnog naoružavanja Ukrajine od strane Zapada, rekla je da želi pravno obavezujuće garancije da se NATO neće dalje širiti na istok i da određeno ofanzivno oružje neće biti raspoređeno u Ukrajinu ili druge susedne zemlje, što je i bila Putinova poruka prilikom prethodnog razgovora sa Bajednom 7. decembra.

Razgovor Putina i Bajdena došli su uoči bezbednosnog sastanka SAD i Rusije 10. januara, nakon čega sledi sednica Rusija-NATO 12. januara i šira konferencija koja uključuje Moskvu, Vašington i druge evropske zemlje zakazane za 13. januar.

Zabrinutost SAD nije splasnula poslednjih nedelja, prema rečima visokog zvaničnika Bajdenove administracije, uprkos izveštaju tokom vikenda da će Rusija povući oko 10.000 vojnika sa svoje granice sa Ukrajinom.

Drugi zvaničnici su rekli da su videli malo dokaza koji podržavaju ideju da se Rusija povlači sa granice.

"Mi smo u trenutku krize i već nekoliko nedelja smo s obzirom na jačanje Rusije, i biće potreban visok nivo angažovanja da se ovo reši i pronađe put deeskalacije", rekao je jedan od američkih zvaničnika, koji su odbili da budu imenovani.

Bajdenova administracija je poručila ruskim zvaničnicima da će preduzeti "brzu ekonomsku akciju protiv Rusije" i ojačati NATO u slučaju invazije.

Sa druge strane, američki predsednik je forsirao direktnu diplomatiju, uključujući i razgovore jedan na jedan sa Putinom, kao alternativu.

Putin je uporedio trenutne tenzije sa kubanskom raketnom krizom iz doba hladnog rata 1962. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике