Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj

Vodeće agencije za ispitivanje javnog mnjenja navode da nije izvesno da će Makronova koalicija Zajedno obezbediti većinu od 289 poslanika, što bi dovelo do kohabitacije i predsedniku države bi u velikoj meri otežalo sprovođenje najavljenih reformi.

Na prethodnim izborima vladajuća koalicija je imala ubedljivu većinu od 350 poslanika, ali sada to neće biti slučaj, jer su projekcije da bi mogla da ima između 255 i 295 mesta u parlamentu.

Melanšonu se predviđa između 150 i 200 poslanika, što je ogroman skok u odnosu na prethodne izbore, dok bi Nacionalno okupljanje Marin Le Pen u budućem sazivu mogla da ima između 55 i 75 mandata.

Prvi krug izbora obeležila je rekordno mala izlaznost od svega 47,7 odsto, a očekuje se da će danas na birališta izaći još manje ljudi, što ide na ruku Makronu.

Prošle nedelje najveća apstinencija od čak 75 odsto zabeležena je u starosnoj grupi od 18 do 24 godine, a slično je bilo i u starosnoj grupi od 24 do 35 godina, u kojoj je apstiniralo 65 procenata birača.

Predviđa se da će mladi glasati u još manjem broju i to je najveća šansa za Makrona da obezbedi većinu, jer su to birači koji uglavnom podržavaju Melanšona.

S druge strane, aktuelni predsednik najveću podršku ima među biračima starijim od 64 godine, koji su u prvom krugu bili najrevnosniji i izašlo ih je 66 odsto, a sličan, ako ne i veći procenat, očekuje se i danas.

Ako se predviđanja o izlaznosti i starosnoj strukturi birača koji će glasati ostvare, Makron će najverovatnije uspeti da pređe magičnu brojku od 289 poslanika.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike