Drecun: Nema nastavka dijaloga i povratka Srba u prištinske institucije dok se ne formira ZSO

Predsednik skupstinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je uočiodržavanja sednice Skupstine Srbije o Kosovu i Metohiji, da nema prostora za druge predloge za ZSO jer je Briselski sporazum precizno definisani šta treba da se uradi da bi se formirala ZSO.

"Prvi Briselski sporazum u šest tačaka definiše da će postojati asocijacija opština u kojoj Srbi čine većinu na Kosovu. Zajednica u kojoj Srbi čine većinsko stanovništvo, što znači da ima i ljudi drugih nacionalnosti. Članstvo će biti otvoreno za svaku drugu opštinu, ako se o tome saglase članovi. Zatim se definiše da će dve strane formirati upravljački tim za formiranje Zajednice i da će ga činiti predsetavnici četiri opštine na severu KiM i da će oni izraditi nacrt statuta, koji u oni izradili", rekao je Drecun.

Nema nastavka dijaloga i povratka Srba u institucije Prištine dok se ne formira ZSO, a onda razgovor o evropskom predlogu, rekao je Drecun za RTS.

Drecun je rekao da predlog statuta koje je uradila nemačka nevladina organizacije Fridrih Ebert smatra pokušajem nemačke politike da se izigra Briselski sporazum kada je reč o ZSO.

Kako je istakao, autorski tekst američkih diplomata Dereka Šolea i Gabriejal Eskobara je korektan i interesantan je stav da ZSO nije u skladu sa Ustavom i da ne vide razlog zašto ne bi bila formirana.

"Zajednica bi bila institucionalni mehanizam, koji bi Priština priznala, sa ciljem da se zaštiti srpski narod, da im se osigura bezbedan život i ekonomski razvoj", rekao je Drecun.

Drecun je istakao da nema članstva Kosova u UN, niti prihvatamo da priznamo lažnu državu Kosovo.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike