Drecun: Lajčak je gurnuo u stranu ZSO, pojavljuje se priča o non pejperu po ko zna koji put

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće sa sa predstavnicima Srba sa KiM u kasarni "Topličku ustanak" u Kuršumliji.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM rekao je da pretposatavlja da će se razgovaratio nastaloj situaciji na KiM posle izbora i usaglašavanju Srpske liste sa zvaničnom Beogradom jer je važno je kao će se formirati vlast s obzirom na izjave koje daje Kurti.

"Situacija je neizvesna da li će biti voljan da pozove Srpsku listu da učestvuje u formiranju vlasti i razgovaraće se o usložnjavanju situacije u rešavanju kosmetskog problema jer stalna komunikacija Beograda i predstavnika srpskog naroda na KiM je veoma bitna", rekao jhe Drecun.

Kaže da na sednice Odbora za KiM poziva insitucioanlne predsatvnike Srba da prisustvuju, očekuje da se izjasne i očekuje da iznesu svoja zapažanja, probleme.

Očekuje da će biti dogovorena strategija za naredni period na sastanku sa predsednikom Srbije.

Ukazuje da je jasno da će Bajednova administracija da se vrati strom kursu Demokratske stranke u SAD, koji podrazumeva snažan politički pritisak na Beograd da prizna samoproglašenu nezvisnost Kosova, on je tako svoju politiku definisao u vreme predizborne kampanje u dokumentu "Vizija za budućnost odnosa sa Albanijim i Kosovom" gde je rekao da SAD očekuju da dođe do tzv. međusovbnog priznanja.

"Mi tu treba mnogo snažnije da poptuno odbijamo priču o međusobnom priznanju, nema šta da se razgovara o priznanju", rekao je Drecun.

"Onaj ko misli da može da nas preko razgovora u Briselu natera ili da nas uvede u situaciju da zažmurino na jedno oko i da se saglasimo sa nečim što bi moglo da bude protumačeno kao priznanje, taj zaista ima pogrešna očekivanja, i ponaša se političli neracionalno, kaže on.  

Prema njegovim rečima, sasvim je suprotno svim našim nacionalni državnim interesima, interesima napretka i razvoja ekonomije da priznamo samoproglašenu državu Kosovo, to bi razorilo našu državu, to bi unuštilo budućnost celokupnog srpskog naroda i najoštije ćemo se suprotstaviti svemu tome.

Ukazuje da će sada biti problem usaglašeno deloanje između Vašingtona i Berlina jer Berlin stoji na tvrdoj poziciji da je Kosovo završena stvar, i da Srbija samo treba da prizna tu lažnu državu, što je nama neprihvatljivo.

"Da je cela priča završena, da oi mnmogu bez nas da dovrše posao stvaranja te lažne države, pa onda bi radili bez nas. Kosovo ne može bez članstva u UN da stekne puni međunarodni pravni kapacitet u zato žele preko razgovora dovedu nas u situaciju da nmoramo da priznamo tu lažnu državu Kosov", istakao je Drecun. 

Optimitam Lajčaka, koji je govorio da jen postignut napredak "Javnost nije dovoljno upoznata sa situacijom oko tih razgovora. Lajčak će ovih dana boraviti u Prištini u Beogradu, otvara se prostor za sepkulacije, pojavljuje se priča o non pejperu, po ko zna koji put, dobro su poznati stavovi", kaže Drecun. 

"Imamo situaciju da kada se kaže da je došlo do načelne saglasnosti oko nekih pitanja Beograda i Prištine, tokom 11 rundi razgovora prošle godine, ona ne znači ništa, nije došlo do napretka", ukazao je Drecun.

Kada se radi o pitanju nestalih osoba, Drecun kaže da Priština traži otkopavanja na lokacijama u Srbiji gde se sumnja da se radi o telima ubijenih Albanaca, Srbija izlazi u susret takvim zahtevima.

"Mi imamo zahtev da se vrše otkopavanje na pet lokacija, odjednom se pojave neki požari na tim lokacijama, ili se u neposrednoj blizini nalazi materijal koji ima radioaktivne karakteristikean, govorimo o lokaciji recimo u Đakovci gde sumnjamo da ima nekoliko lokacija gde su tela ubijenih Srba", rekao je Drecun.

"Kada se rešavaju pitanja o ekonomskoj saradnji, slobodnom protoku ljudi i robe, Albanci žele da izmeste razgovre iz Brisela u Ceftu, gde ne mogu da nametnu svoje interese, nastoje da sa nekom državnom članicom te organizacije, najpre sa Albanijim dogovore o tom pitanju i da onda ona insitstira da se ta organizacije ponaša u skladu sa dogovorm Prištine i Albanije, a ne Prištine i Beograda", rekao je Drecun.

Drecun kaže da nije bilo nikakvog napretka, "tu vudite da je optimitam Lakčaka zasnovan na pogrešnim činjenicama i pogrešnom shvatanju stvari.

Podseća da je Lačak išao sa tezom ništa nije dogovreno dok sve nije dogovoreno. 

"Beograd je odbio takav stav, ali Lakčak je gurnuo u stranu ZSO što ukazuje nameru moćnih zapadnih zemljada da se izdejstvuje međusobno priznanje", zaključio je Drecun.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар