Drastično smanjen plasman srpskih proizvoda na KiM

Iz Centralne Srbije je na teritoriju Kosova do uvođenja stopostotno povećanog poreza, kako navodi Kosova pres, plasirana roba u vrednost 1,2 miliona evra dnevno.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci kaže da je u prvoj nedelji od 6. novembra, kada je taksa na robu iz Centralne Srbije povećana za 10 odsto, plasman robe ostao gotovo isti.

Kada je, međutim, dve sedmice kasnije, 21. novembra, porez povećan za 100 odsto, priliv robe iz Centralne Srbije je drastično smanjen. Ranije, jednom danu na Kosovo je isporučivana srpska roba od 1,2 miliona evra, a sada je zabeležen pad na samo 140.000, rekao je Stavileci.

Dodao je da je od uvođenja ovih mera ušlo oko 48 pošiljki u vrednosti od po dve-tri hiljade evra i za sve te pošiljke je bio plaćen porez uvećan za 100 dosto.

Tokom ovog perioda, tvrdi Stavileci, bilo je nekoliko slučajeva pokušaja krijumčarenja nekih proizvoda iz Srbije, kao što su, na primer, jaja, ali, kako kaže, ništa zabrinjavajuće.

Naveo je i da je nakon odluke o povećanom porezu 17 kamiona robe vraćeno u Centralnu Srbiju, jer je na deklaracijama stajalo "Kosovo i Metohija".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike