Dragoslav Mihailović za RTS: Imam hrabrost za pisanje, važno je biti otvoren

Na mišljenje kritičara da nova knjiga "Treće proleće" ostavlja utisak "kao da stalno stojimo", akademik Mihailović je odgovorio da misli da nije tako.

"Ja mislim da je poslednjih šest, sedam godina došlo do nekog poboljšanja. Nemam veze sa strankama i nemojte me pogrešno razumeti da ja trčim za nekim stranačkim liderima, ali jeste, po mome mišljenju, došlo do izvesnog poboljšanja", naveo je akademik Mihailović i dodao da to mogu da vide i oni koji ne žive u Srbiji.

Upitan zbog čega je važno da se nastavi priča koju je napisao 1983. godine, Dragoslav Mihailović je naveo da je u pozadini pripovetke pošao za idejama koje je imao i da će čitaoci i kritičari oceniti da li je pogrešio u tome.

"Ja imam 22 knjige i svaki put sam se trudio da maksimalno opteretim moju kreaciju i da gledam otvorenim očima ovaj svet i da govorim o tom svetu onako kako bih mogao da govorim sa nekom dragim prijateljima", kazao je akademik Mihailović.

Dodaje da je, sada kada je "došao u debele godine", zadovoljan svojim književnim opusom.

Na pitanje koliko je hrabrost bitna za pisanje, Mihailović je odgovorio da je ima i da je važno biti otvoren prema svetu i da treba poštovati svet oko sebe.

"To će se nekad isplatiti, ja bar tako mislim. Jako sam bio strog prema sebi, provodio sam beskrajne sate u deljanju tih rečenica i kada pogledam unazad, čini mi se – ‘bogumi, nisi pogrešio’", rekao je Dragoslav Mihailović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike