Dragan Marković: Nikad bolji odnosi Srbije i Turske

Dragan Marković je razgovarao sa predsednikom Parlamenta Turske Ismailom Karamanom, zamenikom turkog premijera Hakanom Čavušogluom, predsednikom Odbora Parlamenta za evropske poslove Mehmedom Gulpinarom, predsednikom parlamentarne grupe tursko-srpskog prijateljstva Mustafom Isenom i potpredsednikom vladajuće turske AK Mehdijem Ekerom.

"Srbija i Turska nikada nisu imale bolje odnose nego danas i to posebno nakon sastanka predsednika dve zemlje Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana. To su mi danas potvrdili svi moji sagovornici", rekao je Marković.

Podsetio je i da je Srbija, pre dve godine kada je pokušan puč, među prvima pružila podršku turskom narodu i predsedniku Erdoganu.

"Taj pokušaj puča je bio teroristički akt koji je izazvala Gulenova teroristička organizacija FETA. Za nas je FETA isto što i OVK na Kosovu i Metohiji", rekao je Marković.

Dodao je da vera ne sme i neće biti prepreka odnosima dve države i naglasio da je Turska u budućnosti strateški partner Srbiji.

"Mi nismo komšije, ali danas imamo odnose kao da jesmo, i to odlične komšije. Naši predsednici su postigli velike dogovore. Prošlost je iza nas, okrećemo se budućnosti i prijateljstvu Srbije i Turske", izjavio je predsednik turskog parlamenta, Ismail Karaman i naglasio i da je Markovićeva poseta još jedan doprinos tome.

Turski vicepremijer Hakan Čavušoglu zahvalio se Markoviću na poseti i podršci Turskoj.

Potpredsednik vladajuće turske AK partije Mehdi Eker prihvatio je Markovićev poziv da dve partije uspostave saradnju.

Delegacija na čelu sa Draganom Markovićem obišla je industrijsku zonu u blizini Istanbula i napravljen je dogovor sa fabrikom čarapa "Bonisoks" da otvori svoju proizvodnju u Jagodini.

Dragan Marković je u pratnji svog domaćina, poslanika u turskom parlamentu i visokog funkcionera AK partije Huseina Sahina, obišao i Mauzolej Kemala paše Ataturka, oca moderne Turske.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike