Dovoljno mesta za decu u požarevačkim vrtićima

Otvaranjem pet privatnih vrtića poslednjih nekoliko godina, u Požarevcu konačno ima dovoljno mesta za svu decu po istim uslovima u privatnim i državnim ustanovama. Međutim, pedesetoro dece još uvek je na listi čekanja po izboru roditelja.

"Privatni nismo ni pokušavali, jer smo mislili da je puno skuplji", kaže Zorica Stevanović.

Roditelji čija deca idu u privatni vrtić su više nego zadovoljni, čak ima i onih koji su i starije dete premestili iz državnog.

"Ovde rade sa njima non stop. Moja deca jedva čekaju ovde da dođu, što je fantastično i za jednog roditelja nema veće sreće", navodi Đurđina Živić.

Svi vrtići u gradu rade prema planu Ministarstva prosvete, a privatni imaju i dodatne časove.

"Imamo razne radionice, školu jezika, školu sporta, muzičke radionice, program je širokog spektra", navodi Tamara Veljković, direktorka privatnog vrtića.

Trenutni kapacitet je 2572 dece i slobodno je još 120 mesta u privatnim vrtićima. Procedura nije komplikovana, a upis je još uvek otvoren.

"Nakon konačne liste roditelji podnose zahtev ustanovi, dobijaju odbijenice koje podnose gradskoj opštini koja uvažava ovaj zahtev i u vrlo kratkom periodu dobijaju sa čime idu u neki od ovih vrtića", objašnjava Tanja Lončar, direktorka PU "Ljubica Vrebalov".

Ekonomska cena vrtića u gradu je 19.000 dinara, a čak 15.200 subvencioniše lokalna samouprava.

"Ovih 3800 dinara koje plaćaju roditelji sa teritorije Grada Požarevca je najniža cena koju plaćaju u regionu u odnosu na druge vrtiće i lokalne samouprave. Tako da smo stvorili stvarno dobre uslove i mislim da ne postoji više bojazan da ijedno dete ne bude upisano u vrtić", kaže Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

Još uvek postoji mogućnost za otvaranje novih kapaciteta od strane privatnih lica u saradnji sa gradom, Predškolskom ustanovom "Ljubica Vrebalov" i nadležnim ministarstvom.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike