Domoroci u Norveškoj odbranili pašnjake, vetroparkovi pretili da ugroze irvase

Izvinjenje norveškog ministra za energetiku Terjea Aslanda usledilo je nakon jednonedeljnih protesta naroda Sami, drugih građana i aktivista protiv izgradnje vetroparkova što je dovelo do krize u vladi ove države. 

"Izvinio sam se u ime vlade i sektora za uzgoj irvasa, zbog činjenice da su dozvole za izgradnju vetroparkova predstavljavlale kršenje ljudskih prava", istakao je Asland tokom konferencije za medije.

Norveški vrhovni sud presudio je 2021. godine da su izdradnjom vetroparkova u Fosenu u centralnom delu Norveške prekršena prava naroda Sami, a na osnovu međunarodne konvencije o ljudskim pravima.

Demonstrante u Norveškoj podržala je i švedska aktivistkinja za zaštitu životne sredine Greta Tunberg.

Tokom protesta demonstranti su blokirali ulaz u ministarstvo energetike i druge vladine objekte u Oslu, zahtevajući uklanjanje 151 turbine za vetroparkove, tvrdeći da je prelazak na zelenu energiju potreban, ali ne na račun prava starosedelaca.

Asland je rekao da vlada Kraljevine Norveške nije rešila problem, ali je dodao da i dalje veruje da bi moglo biti moguće da se podrži proizvodnja električne energije i uzgoj irvasa u Fosenu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike