Domaći i strani ginekolozi o najčešćim problemima u trudnoći

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović je rekao da su ginekolozi i opstretičari stub medicine, jer se bave odgovornim, teškim i zahtevnim poslom, da imaju priliku da vide i pomognu u stvaranju novog života.

"Ovakvi skupovi su prilika da se razmene iskustva, čuju novine iz vaše oblasti. Zadatak ministarstva je da vam omogućimo da možete da imate sa čim da radite i gde da radite i da postižete dobre uspehe", rekao je Mahmutović na otvaranju skupa.

Rezultati srpskih lekara, kako je naveo, pokazuju da domaća medicina po kvalitetu i standardima ne zaostaje za evropskom, a da je cilj u narednom da se zdravstvo u Srbiji postane lider u regionu.

Dobre rezultate, naglašava, potvrđuje i bodovanje na Duing listi gde je srpsko zdravstvo prepoznato po kvalitetu i pozicionirano je bolje od osam članica EU.

"Mi se time ne zadovoljavamo, mi želimo da napredujemo dalje i da vratimo naš zdravstveni sistem na jedno od prvih mesta u Evropi", naglasio je on.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojša Lalić rekao je da skup obnavlja tradiciju, a ideja je da se razmene rezultati, ideje i saznanja na širem prostoru od Srbije.

"Nema uspeha bez razmene ideja i rezultata", naglasio je Lalić.

Na 15. međunarodnom kongresu Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske govoriće više od 100 predavača, od čega je polovina iz inostranstva, a skupu će prisustvovati oko 800 lekara.

Predsednik Udruženja ginekologa i opstretičara prof. Alekšandar Stefanović kaže da je skup prilika da se prošire znanja lekara.

Lekari će biti u prilici da čuju najnovija dostignuća u oblasti reproduktivne medicine i ginekološke onkologije, o najčešćim endokrinološkim problemima u trudnoći, anomalijama ploda i višestrukim trudnoćama.

Na skupu su danas dodeljene medalje Nikole hadži Nikolića istaknutim pojedincima koji su dali poseban doprinos u radu Udruženja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike