Dom zdravlja Prokuplje: Od 152 pregleda mamografom na rak dojke kod 14 žena uočene maligne promene

Ginekološka služba za za zdravstvenu zaštitu žena pri prokupačkom Domu zdravlja u periodu od prvog januara do danas uradila je skrining pregled mamografom na rak dojke kod 152 žene, saopštili su iz Doma zdravlja u Prokuplju.

Kako je kazala Agenciji Beta portparol te zdravstvene ustanove Violeta Mirković, tokom ovih pregleda kod 14 žena iz Prokuplja i okoline uočene su maligne promene zbog kojih su upućene na dalju dijagnostiku i lečenje.

„U našoj ustanovi se jednom nedeljno rade pregledi mamografom“, kazala je Mirković i naglasila da su ti pregledi obavezni samo kod žena starijih od 50 godina.

Ona je naglasila da se kod mlađih žena rade pregledi dojke samo ultrazvukom i kolor doplerom, a samo u slučajevima ako postoji sumnja na malignitet one se upućuju i na mamografiju.

Kako su kazali u prokupačkom Domu zdravlja odziv žena u Prokuplju ne mamografske preglede nije zadovoljavajući i mogao bi da bude mnogo bolji, jer se samo na taj način precizno može utvrditi postojanje malignih bolesti dojke u začetku.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike