Dom za stare u Leskovcu spreman za prijem korisnika o trošku države

Sve se duže čeka na slobodno mesto u Ustanovi za odrasle i starije. Iskusio je to i Vlasta Zlatanović, rodom iz Predejana, koji je na garsonjeru u leskovačkom Gerontološkom centru čekao čitavo prošlo leto.

"Raspitivao sam se gde je najbolji dom, i došao sam do zaključka da mi ovde odgovara", kaže Zlatanović.

Liste čekanja u državnoj ustanovi realnost su već petu godinu. Preko kapaciteta od 180 kreveta se ne može. Korisnici sve mlađi, potrebe sve veće. Posebno u stacionarnom delu.

"Da imamo još sigurno 40-50 postelja, verujem da bi i one bile pune", ističe Maša Stamenković, psiholog Ustanove za odrasle i starije Leskovac. "Ja se iskreno nadam da će ova odluka Ministarstva, što se tiče privatnih domova rešiti situaciju da možemo svakom našem sugrađaninu da izađemo u susret."

Na listi čekanja je njih dvadesetak. Neki od njih bi narednog meseca mogli da dođu do mesta u privatnom domu za stare. Rade već skoro deset godina, poseduju neophodne licence, krajem prošle godine proširili su kapacitete otvaranjem svog drugog objekta.

"I u jednom i u drugom objektu postoji dvadesetak slobodnih mesta koja će biti ponuđena za smeštaj", naglašava Dejan Cvetković, direktor Doma za stare u Leskovcu. "Cene se kreću od 1.055 do 1.325 otprilike, u zavisnosti od korisnika, u koju će vrstu biti smešten što procenjuje naravno Centar za socijalni rad."

Uslovi odlični, osoblje stručno i ljubazno, hrana dobra, kažu korisnici privatnog doma za stare. Zbog toga dolaze iz svih krajeva.

"Meni se sviđa, čisto je, osećam se prijatno", kaže Bora Đorđević iz Vladičinog Hana, "kad sam došao, nisam mogao da ustanem sam, sada ustajem sam." Zadovoljna je i Sehare Bakić iz Vranja.

Detalje ugovora sa državom nakon završenog konkursa tek će saznati. U svakom slučaju cena im odgovara, mesta ima pa bi pitanje smeštaja socijalno ugroženih Leskovčani sa liste čekanja vrlo brzo moglo da bude rešeno.

 

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike